Pacienții cronici se revoltă pentru că nu au acces în spitale

Pacienții cronici se revoltă pentru că nu au acces în spitale. Ei spun că sistemul de sănătate i-a făcut vulnerabili pentru că nu au acces în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte.

Sistemul de sănătate își arată limitele

Reacția pacienților vine în urma declarațiilor făcute de ministrul Sănătății potrivit cărora pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România: “În acest context, ne întrebăm dacă  dl. Ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum. Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită? Ce se întâmplă cu pacienții cu HIV, tuberculoză și alte boli infecțioase având în vedere că spitalele de boli infecțioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?”

Pacienții cronici se revoltă pentru că nu au acces în spitale

Mai mult, pacienții cronici îi propun ministrului Sănătății să li se alăture pentru a găsi soluții prin reformarea sistemului de sănătate.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România: “Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să își protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți. Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei. Ca reprezentanți ai pacienților, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici dl. Ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    OMS: Salutul cu cotul este periculos!

    Articolul următor

    Primul copil cu COVID-19 internat la ATI are organele afectate

    Articole în trending