900 000 de români sunt diagnosticați cu depresie anual

900 000 de români sunt diagnosticați cu depresie anual. Cifrele sunt îngrijorătoare având în vedere că sunt puțini cei care cer ajutorul unui psiholog. Specialiștii spun că trebuie să devenim mai conștienți de sănătatea noastră mintală și a celor din jur și să cerem ajutor atunci când observăm simptomele specifice.

Care sunt simptomele depresiei?

Organizația Mondială a Sănătății ne previne că, până în 2020, depresia va fi a doua afecțiune care va provoca dizabilitatea la nivel mondial. Cum ne dăm seama că cineva de lângă noi suferă de depresie sau chiar de o boală psihică?

Psihologul clinician și psihoterapeutul Adlerian, Yolanda Crețescu: “Depresia este o condiție medicală serioasă, care afectează felul în care se simte o persoană, felul în care gândește, felul în care acționează. O depresie poate dura de la câteva luni la câțiva ani sau zeci de ani și poate, de asemenea, recidiva. Este o stare internă și internalizată, o condiție care afectează întreaga structură a personalității unei persoane. Deși simptomele depresiei sunt manifestări preponderent de natură emoțională, internă( tristețe, disperare, deznădejde, vinovăție, inutilitate, lipsa speranței, lipsa interesului față de activități altădată plăcute), afecțiunea poate fi însoțită și de manifestări fizice, precum dureri de cap și musculare, probleme digestive, amețeală, tulburări ale somnului, schimbări ale apetitului și ale greutății.

900 000 de români sunt diagnosticați cu depresie anual

Sunt cazuri în care cei din jur nu observă semnele unei depresii la cei apropiați și din păcate aceștia ajung la gesturi extreme. De aceea este important să îi cunoaștem cu adevărat pe cei dragi nouă. Să încercăm să le cunoaștem structura interioară. De ce? Pentru a putea sesiza schimbările atunci când acestea apar. Să putem sesiza atunci când structura lor interioară dă semne de disfuncționalitate.

Psiholog clinician și psihoterapeut Adlerian, Yolanda Crețescu: “Pentru că depresia este însoţită de manifestări fizice, acestea se dovedesc deosebit de utile în diagnosticarea şi evaluarea corectă a persoanei afectate. Așadar, semnele la care membrii familiei sau prietenii trebuie să fie atenți sunt cele care indică disfuncționalități ale calității somnului persoanei afectate, ale apetitului alimentar şi sexual. Trebuie să fie atenți la un nivel scăzut de energie, o incapacitate de a lua decizii, afectarea capacității de concentrare, dorința de izolare de cei din jur. Apropiații pot juca un rol important în identificarea şi descrierea acestor simptome și a intensităţii lor. Ei pot relata și dacă persoana suferindă a mai avut episoade de depresie: stări similare, care au necesitat tratament de specialitate. O informaţie foarte utilă este cea referitoare la eventuale tratamente urmate anterior. Totodată, membrii familiei pot confirma dacă şi alte persoane din familie au prezentat episoade de depresie la un anumit moment dat. Toate aceste aspecte pot recompune un tablou cât mai cuprinzător asupra stadiului bolii.

Cum trebuie să ne comportăm cu o persoană care suferă de depresie sau de o altă boală?

Specialiștii ne atrag atenția că este foarte important modul în care vorbim cu o persoană care suferă de depresie. Expresii de tipul: „ţine doar de tine”, „fă şi tu un efort”, „dacă ai avea o boală gravă ar fi de înţeles”, „nu-ţi lipseşte nimic, de ce te plângi” sunt de natură să accentueze suferinţa depresivului. O mai bună înţelegere a bolii poate evita asemenea atitudini.

Psiholog clinician și psihoterapeut Adlerian, Yolanda Crețescu:”Putem începe prin a fi alături de ea, a fi în dialog cu ea. Cuvintele “Îmi pasă de tine” spuse unei persoane depresive care trăiește cu sentimentul că întreaga lume este împotriva ei pot însemna extrem de mult. La fel cum rememorarea momentelor frumoase petrecute împreună, manifestarea aprecierii față de valoarea sa ca om pot trezi în persoana respectivă emoțiile trecute în tăcere. Putem crea, așadar, cadrul pentru un dialog activ, o ascultare activă și plină de compasiune și acceptare, fără prejudecăți sau judecăți. Esențial este, însă, să ne pese cu adevărat de bunăstarea persoanei depresive. Să conștientizăm că procesul său de recuperare poate fi unul de durată, care ne poate afecta și pe noi la un moment dat. Asta deoarece costurile depresiei nu se văd doar la nivel individual, adesea suferă și aparținătorii celor care au depresie. Din păcate, stresul resimțit de aceștia se poate manifesta prin reproșuri față de persoana cu depresie, putând agrava starea acesteia.”

Depresia este durere fizică, mintală, emoțională, spirituală, relațională, financiară. Cei care suferă de depresie ajung să nu mai iasă din această vâltoare singuri. De aceea, rolul apropiaților, al aparținătorilor este atât de important.

 

 

 

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinul anti- HPV

Articolul următor

Răniții din Colectiv cer decontarea tratamentelor pentru toată viața

Articole în trending