50 de milioane de euro pentru finanțarea urgență a spitalelor. Guvernul a aprobat un Memorandum care urgentează alocarea acestor bani din fonduri europene pentru creșterea siguranței pacienților în spitale.
Fonduri semnificative pentru siguranța pacienților
Reprezentanții Ministerului Sănătății menționează că o Ordonanță de Urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum a fost inițiată în noiembrie 2020, fiind ulterior blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății către Ministerul Fondurilor Europene (din 23.11.2020 și din 09.12.2020). Memorandumul aprobat este soluția necesară și suficientă pentru demararea proiectului care va pune la dispoziția spitalului fonduri semnificative pentru siguranța pacientului.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: “Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România.”
50 de milioane de euro pentru finanțarea urgență a spitalelor
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Ghinea: “Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro.”
Concret, actul aprobat însemnă aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat. Odată aprobat actul poate fi elaborat Ghidul pentru apelul de finanțare, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanțările.