Doar 10% din secțiile ATI au ingineri de aparatură medicală. Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă spune că în spitalele din România nu există un staff tehnic al spitalelor.
Pandemia a scos la lumina vulnerabilitatea unităților medicale
Prof.dr. Șerban Bubenek arată că situația actuală a scos la iveală vulnerabilitatea unor spitale și a unor secții ATI din România, cu privire la apariția a unor incendii.
Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek: “În România nu există un staff tehnic al spitalelor. Există niște electricieni, care sunt extrem de prost plătiți și, eventual, nici foarte bine pregătiți. Ingineri de aparatură medicală există în doar 10% din secțiile de ATI din România, conform recensământului pe care l-am făcut. Aceasta este situația adevărată. Ca să avem niște reguli clare, trebuie să avem un Corp al specialiștilor. Acesta trecuie să cuprindă ingineri din diferite specialități, arhitecți, specialiști în electricitate, în climatizare și ventilație. În felul acesta, dacă ar exista un astfel de corp care dincolo de faptul că împreună cu noi ar putea să meargă mai departe şi să elaboreze un set de măsuri imediat în două săptămâni. Dânşii după aceea ar trebui să consulte în fiecare zi tot ce apare nou ca norme şi să le transpună în legislaţie şi să fie capabili să vină să controleze în spitale după ce o lucrare este aprobată şi plătită că este bine făcută. Lucrul acesta probabil că ne-ar scuti de foarte multe discuţii dacă lucrările au fost bine sau nu făcute, dacă lucrările respectă standarde sau nu.”
Doar 10% din secțiile ATI au ingineri de aparatură medicală
Profesorul Bubenek atrage atenția că trebuie îmbunătăţite schemele de personal pentru că în acest fel nu avem nici o șansă.
Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek: “În România, avem 250.000 de lucrători în Sănătate. Dacă ne referim la populație și ne comparăm cu orice alt stat, ar trebui să avem cel puțin 400-500.000 de lucrători în Sănătate. Asta ar presupune că am avea doctori care ar face două linii de gardă. Ca să nu mai descopere INSP-ul că nu se respectă niște regulamente. Astfel, am avea infirmiere, asistente, ingineri, arhitecți, specialiști în aparatură medicală. Toți acești oameni lipsesc din sistemul de sănătate din România. (…) Vom adresa ministrului Sănătății trei memorii. Unul este legat strict de Terapia Intensivă, un al doilea memoriu privește aspecte privind funcționarea transparentă a secțiilor de Terapie Intensivă, aspecte legate de funcționarea și digitalizarea acestora, iar al treilea memoriu presupune niște chestiuni generale, legate de reforma în Sănătate. Cerem să se schimbe complet metodologia pentru accesul la funcția de șef de secție. Acest lucru trebuie democratizat, transparentizat, în sensul creșterii standardelor acestor șefi de secții.”