Sistemul actual de asigurări de sănătate trebuie restructurat, este de părere președintele Colegiului Medicilor din București. Specialiștii din sănătate atrag atenția că atât pacienții, cât și medicii au nevoie de spitale reale nu doar pe hârtie.
“Este nevoie de finanțare reală”
Medicul mai spune că este necesară pe lângă reforma în sănătate de o evaluarea serioasă a fiecărui spital în parte. Mai ales în cazul celor care sunt implicate în lupta împotriva noului coronavirus.
Președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Cătălina Poiană: “Fiecare dintre aceste spitale trebuie rapid evaluat şi făcute acele modificări la nivelul infrastructurii care pot să asigure în primul rând un act medical de calitate, siguranţa pacientului, dar în egală măsură şi a personalului medical. (…) În paralel cu această evaluare imediată a spitalelor, şi când spun acest lucru nu mă refer doar la instalaţia electrică din pereţii clădirilor vechi, aşa cum este şi institutul în care lucrez eu, nu mă refer doar la emanările de gaze şi utilizarea gazelor medicale, mă refer chiar şi la riscul seismic la care sunt supuse aceste instituţii, dintre care unele dintre ele sunt foarte vechi. În paralel cu această evaluare imediată şi cu măsuri care presupun siguranţa actului medical în spitalele din Bucureşti, cred că trebuie să avem curajul să facem o reformă în sănătate, o reformă adevărată în sănătate.”
Sistemul actual de asigurări de sănătate trebuie restructurat
De altfel, și preşedintele Colegiului Medicilor din România atrage atenția că pacienţii şi medicii au nevoie de spitale noi “nu pe hârtie, ci faptic”.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu: “De ani de zile, cu toţii auzim că avem nevoie de spitale. Auzim că se vor construi spitale, auzim de studii de fezabilitate, auzim de spitale regionale. Dar trist şi extrem de grav este că, iată, în ultimul timp spitalele iau foc la propriu – şi aici vorbim de spitale judeţene, de institute naţionale de referinţă. Pacienţii şi medicii – cu toţii avem nevoie de spitale noi. Iar aceasta este treaba autorităţilor, să înceapă să le construiască nu pe hârtie, ci faptic. Ca preşedinte al CMR, consider că nu mai este timp de planuri şi spitale pe hârtie, este nevoie să începem să săpăm fundaţii pentru noile spitale, poate chiar în curtea spitalelor vechi, ca apoi să transferăm îngrijirea pacienţilor acolo, lăsând în urmă aceste clădiri triste şi învechite, ca nişte relicve ale trecutului sistem de sănătate. Şi asta trebuie să se întâmple acum, anul acesta. Lucrările să se desfăşoare fără oprire până la finalizare, nu să fie oprite pe parcurs.”
Președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Cătălina Poiană: “Trebuie să acceptăm cu toţi că sistemul actual de asigurări de sănătate în România trebuie restructurat. Trebuie să facem o diferenţă clară între sistemul de asigurări de sănătate şi sistemul de asigurări sociale. Trebuie să acceptăm că este nevoie de finanţare reală acum.”