27 de medici au fost sancționați anul trecut. Raportul Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România arată că un singur medic a primit interdicția de a mai profesa.

4 medici au primit vot de blam

Raportul mai arată că patru medici au primit vot de blam, şapte avertisment, iar 15 mustrare. Autoritățile spun că este necesară o planificare strategică în domeniul forţei de muncă din domeniu. Asta pentru a asigura numărul adecvat de profesionişti.

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială, prof. dr Diana Păun: “Avem nevoie de planificare strategică în domeniul forţei de muncă din Sănătate. Care să asigure numărul adecvat de profesionişti, cu specializări adecvate şi cu distribuţie geografică optimă. Exodul personalului din Sănătate, în special al tinerilor, rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă România. Vreau să subliniez încă o dată ideea că pentru redresarea acestui trend este nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate. Este nevoie de cooperarea între instituţii, dar şi de cooperarea cu alte state.”

27 de medici au fost sancționați anul trecut

A mai fost subliniată ideea că pe lângă personalul medical bine pregătit este nevoie de spitale curate, dar și de o revalorizare a profesiei medicale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan: “Anual încă este un număr important de medici care părăsesc România. La nivelul ţării există din ce în ce mai puţini specialişti. Sunt probleme importante cu care Ministerul Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică teritoriale se confruntă în a gestiona asistenţa medicală în toată ţara. Există probleme în anumite specialităţi. Vorbim despre anestezie – terapie intensivă, pediatrie, unde la nivelul spitalelor teritoriale există foarte puţini medici.  Sunt necesare eforturi administrative ieşite din comun pentru a completa şi substitui această absenţă şi a face totuşi ca sistemul sanitar să funcţioneze.”