10 ani în sala de operație fără diplomă de medic. Este vorba despre o tânără de 30 de ani care a intrat în sala de operație a Spitalului Județean Ilfov cu o diplomă de medic falsă. “Medicul” avea un contract de voluntariat cu unitatea sanitară.

10 ani în sala de operație fără diplomă de medic

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca și medic resident este fals. Acest lucru se poate verifica și pe site-ul MS la secțiunea rezindențiat. Această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezindețiat, nu a fost confirmată niciodată ca și medic resident. Nu a avut niciodată nici un contract cu un spital plătitor. Pentru că medicii rezidenți în momentul în care intră în rezidențiat încheie un contract de muncă pe perioadă determinate cu un spital plătitor. ”

Potrivit Ministrului Sănătății și diploma de licență pe care femeia a prezentat-o este falsă. Ea avea un contract de voluntariat încheiat cu spitalul. Purtătorul de cuvânt al unității sanitare spune că tânăra are toate documentele care atestă că este medic voluntar.

Fals medic ginecolog într-un spital de stat

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Ilfov, dr. Dan Blendea: “Un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar, competențele pot fi limitate la consilierea pacienților, scrierea la dictare a unor foi de observație, fără implicarea unor manevre medicale. Dar dacă medicul șef de secție îi dă sub supraveghere atribuții de a da un instrumentar la mână, de a duce o tăviță de instrumente, poate să le facă. Este totuși medic. Ne-am pus și problema legitimității acelor diplome. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi și care sunt inserate în acel contract de voluntariat atestă că doamna este medic.”

“În sistemul public nu pot fi angajați medici falși”

Ministrul Sănătății îî contrazice pe cei de la Spitalul Județean Ilfov. Femeia a reuşit să lucreze în Spitalul Judeţean Ilfov cu o diplomă falsă, în baza unui contract de voluntariat, fără parafă de la Direcţia de Sănătate Publică şi fără aviz de la Colegiul Medicilor. Cu toate astea, 10 ani a fost în contact cu pacienții spitalului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: Nici o instituție publică nu mai poate să facă contract de voluntariat cu o persoană fizică, existând o organizație gazdă. Am în față contractul de voluntariat încheiat de doamna Bârsan cu Spitalul Județean de Urgență Ilfov în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic. Probabil acesta nu știa că în 2014 a fost aprobată o lege care reglementează activitatea de voluntariat în România.(…) În sistemul public de sănătate nu pot fi angajați medici falși.(…) Vizavi de voluntariat avem în față acest exemplu, care se pare că era cunoscut de toți cei din Spitalul Județean.”

În acest moment sunt mai multe anchete în desfășurare. Ministerul Sănătății a anunțat că va face o plângere penală pentru fals.