M-am trezit după mastectomie desfigurată. Cu această propoziție și-a început destăinuirea o pacientă diagnosticată cu cancer la sân. Ana Moldovan are acum 60 de ani și acum 10 ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A.

“Când îți cade părul de șochezi”

Pacientă cu cancer la sân, Ana Moldovan: “Au fost niște ani grei, niște ani în care m-am trezit după operația de mastectomie desfigurată. Nu mă puteam accepta eu pe mine. Mi-au trebuit 4 ani ca să gestionez psihic faptul că nu pot să rămân așa. După 4 ani m-am dus la medic și am încercat să îmi fac o reconstrucție. Nu am ales bine metoda, am ales o metodă cu expander. 7 luni mi s-a tot umflat acel expander, iar după 7 luni s-a spart. Am mai stat 3 luni cu el spart și în noiembrie 2015 am făcut reconstrucția. S-a scos expanderul respectiv și mi s-a pus silicon. Când m-am trezit din operație eram tot plată. A trebuit iar să gestionez un an de zile ce mi se întâmplă. M-am încurajat eu pe mine și în anul 2017 mi-am luat iarași curaj și am ajuns în București.”

“M-am trezit după mastectomie desfigurată”

Lupta cu această boală nemiloasă a fost grea. Acum spune că a reușit să învingă cancerul, dar vrea să le fie de ajutor femeilor care sunt diagnosticate cu această maladie.

Pacientă cu cancer la sân, Ana Moldovan: “Atunci când am făcut chimioterapie, după 17 zile a început să îmi cadă părul. În afara faptului că tratamentul este foarte dur, când vezi și că îți cade părul, te șochezi. Și nu știam ce să fac, nu poți să stai toată ziua cu o perucă. Și mi-a venit ideea că acasă, la chimioterapie când te duci, trebuie să fii comodă. Și așa am început să îmi fac eu mie baticuri, turbane, ca să mă simt eu comod.”

Face aceste turbane pentru pacientele cu cancer. Și-a luat inima în dinți să își spună povestea pentru că a fost lansat primul “navigator” pentru pacientele cu cancer mamar.

Există viață după cancer

Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

Medic oncolog Dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București: “Medicina într-adevăr are în centrul ei pacientul. Este, în primul rând nevoia de informare, în al doilea rând este beneficiul câștigului de timp. Dezorientarea poate să ducă la pierderi de timp și timpul este foarte prețios în această situație. Există în alte părți oameni care fac acest lucru. Există în alte părți instituții care au literatură adresată direct pacienților. În România, din păcate, lucrurile acestea sunt foarte puține.”

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia: „De ce acest ghid? Pentru că, de multe ori, pacientele cu cancer mamar veneau la noi la asociație și spuneau că au uitat să întrebe doctorul ceva sau întrebau ce înseamnă anumiți termeni medicali. Acest ghid lămurește în totalitate pacienta cu cancer la sân, iar pe lângă faptul că o lămurește, o ghidează în totalitate cu ceea ce are de făcut, de la diagnosticare și până la finalizarea tratamentului.”

Turbane pentru pacientele nou diagnosticate

9 000 de femei primesc anual cumplitul diagnostic de cancer mamar. Dintre ele, 3 000 pierd lupta cu boala. Și asta, spun medicii, se întâmplă pentru că cele mai multe ajung târziu la medic. Dacă ar exista programe de screening bine puse la punct poate cifrele ar arăta altfel.

1.500 de “turbane oncologice” realizate de Ana Moldovan, pentru pacientele care fac chimioterapie, împreună cu navigatorul, vor fi distribuite, începând cu luna februarie, în secțiile de oncologie ale spitalelor din România.