Eurespal a fost retras de pe piață. Anunțul oficial a fost făcut de Agenția Națională a Medicamentului. Medicamentul era prescris de către medici împotriva tusei, atât la adulți, cât și la copii. Hotărârea ar fi fost luată după ce studiile din ultimii ani ar fi scos la iveală faptul că substanța activă, fenspiridă, ar putea provoca aritmii cardiace.

Farmaciile au primit notificare de urgență

Farmaciile din România au primit o notificare de urgență, care prevedea  oprirea de la comercializare a acestui medicament. Potrivit  Agenției Europene a Medicamentului, producătorului i s-a cerut ca până la 27 februarie 2019 să introducă pe prospect noi reacții adverse printre care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

Eurespal a fost retras de pe piață! Ce trebuie să faceți?

Medicamentul era extrem de folosit pentru tratarea tusei la copii. Medicii spun că pacienții care iau în acest moment Eurespal trebuie să întrerupă tratamentul să meargă la specialist pentru schimbarea tratamentului. Flacoanele sau cutiile cu medicamente trebuie duse la farmacie pentru a fi distruse.

Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul, au decis să suspende autorizaţia de punere pe piaţă medicamentului. În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. Mai mult, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie.