Virusul gripal îi atacă pe cei cu imunitatea ridicată

Virusul gripal îi atacă pe cei cu imunitatea ridicată, spun medicii. 27 de oameni au murit până astăzi din cauza gripei. Este un număr semnificativ. Printre ei sunt și persoane care nu sufereau de alte afecțiuni și care nu ar fi trebuit să moară. Vorbim de oameni aflați în putere și chiar de copii sub un an.

Atenție la suplimentele pentru creșterea imunitații

Medicii spun că este o caracteristică a virusului de tip A, care circulă în acest sezon să atace persoanele cu o imunitate bună.

Șeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra:  “Este o caracteristică a virusului AH1N1 care poduce decese la persoane care sunt imunocompetente, adică au capacitate de răspuns adecvată. Atrag atenția populației, pentru că persoanele cu care discutăm acum zic: dați-mi ceva ca să cresc imunitatea. Creșterea imunității nu înseamnă neapărat bine, poate să însemne și rău. Acest fapt se întâmplă la persoane care sunt imunocompetente, adică au un sistem foarte bun de a răspunde la agentul pathogen. “

Tulpinile de tipul A, cele mai agresive

Din cele 27 de decese produse deja de gripă, cele mai multe au fost cu virus gripal de tip A. Specialiștii spun că virusurile de tip A, rrespectiv AH1N1 şi AH3N2 sunt foarte agresive. Medicii au observat în 2009, atunci când am avut astfel de gripă , că organismul atacat declanșa o reacţie de apărare exagerată împotriva gripei.

Șeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra: “Se întâmplă un fenomen la membranele alveo-capilare în plămân. Acolo unde se produce conflictul dintre virus și capacitatea de apărare a organismului. Organismul vine și aglomerează foarte multe elemente care se luptă cu agresorul, adică cu virusul. Această aglomerare, nu permite transferurile gazoase și acest fenomen duce la insuficiență respiratorie și decesul persoanei respective. Este un  fenomen demonstrat, care s-a întâlnit pentru prima oară în 2009, atunci când a apărut pandemia de gripă cu H1N1 și a afectat în special persoanele tinere și pe gravide.“

Sezonul gripal va dura până în aprilie?

Specialiștii spun în continuare că este bine să ne vaccinăm. Încă nu este târziu.

Șeful Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra: “Sigur că eficiența nu va mai fi aceeași cu eficiența unui vaccin care ar fi fost făcut la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Organismul unei persoane vaccinate are nevoie de o perioadă de 2 săptămâni pentru a produce anticorpi. Media pe ultimii 15 ani, este undeva în jurul datei de 15 martie, ca atare încă mai este eficient.”

Medicii de familie spun că nu mai au vaccinuri antigripale. Cele date de stat se adresează categoriilor la risc. Ceilalți își pot lua serul din farmaciile cu circuit deschis. Două state vecine, Ungaria şi Bulgaria, au declarat epidemie de gripă.

 

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    25 de oameni au murit din cauza gripei

    Articolul următor

    Sănătatea oamenilor afectată de subfinanțarea medicinei primare

    Articole în trending