Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie

Vindecarea asimptomaticilor, stabilită de medicii de familie. Pacienții care nu au modificări biologice și sunt asimptomatici pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de cum decide specialistul, iar vindecare lor va fi stabilită de medicul de familie.

Noile reguli pentru circuitul pacientului cu COVID-19

Un nou Ordin al ministrului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta face referire la modul în care vor fi aplicate măsurile în situația de risc epidemiologic generată de COVID-19. Documentul poate fi citit AICI.

Conform documentului, asimptomaticii izolați acasă timp de 14 zile vor fi supravegheați zilnic prin telefon de către medicul de familie. Dacă în cele 14 zile nu apar simptome de boală, medicul de familie va face o scrisoare către DSP prin care pacientul este declarant vindecat. În cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesară retestarea după cele 14 zile de izolare. Își pot relua activitatea, dar cu condiția ca alte zece zilesă păstreze distanța față de colegii de serviciu și să poarte mască.

Ce trebuie să facă un pacient cu simptome?

Un pacient cu simptome de infecție respiratorie acută rămâne acasă. Suna la 112 și la medicul de familie. Ambulanța îl va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor. Va rămâne în spital dacă are simptome grave, i se acordă îngrijiri și i se face între timp testul. Dacă are simptome uzuale, i se recoltează probe pentru test, după care rezultatul va fi trimis la DSP și DSP-ul comunică rezultatul pacientului. Un lucru nou: pacienții care au simptomatologie de COVID, pe care medicii o pot vedea la un CT sau în urma unei radiografii, chiar dacă testul COVID este negativ, vor fi tratați ca și pacienții COVID. Testul se va repeta după 48 de ore.

Ce se întâmplă cu pacienții COVID-19 care au urgențe medicale?

Una dintre noutăți este reprezentată de urgențele medico-chirurgicale din unitățile de primiri urgențe sau din spitalele non-COVID. Chiar dacă pacientul se pozitivează pe parcursul internării, el va fi transferat într-un spital suport abia după ce problema chirurgicală va fi rezolvată și starea lui este stabilă. Dar dacă un pacient COVID are nevoie de o operație și este internat într-un spital de boli infecțioase unde operația nu poate fi făcută, atunci el va fi transferat într-un alt spital unde operația se poate realiza.

Pentru prima dată, în ordin sunt cuprinse inclusiv reguli de igienă pentru persoanele infectate cu noul coronavirus care rămân în izolare și carantină acasă. De reținut, pe lângă măsurile uzuale de igienă, că specialiștii recomandă ca băile să fie dezinfectate cel puțin o dată pe zi cu substanțe pe bază de clor. De asemenea, hainele, lenjeria de pat sau prosoapele trebuie spălate la o temperatură de 60-90 de grade.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Se poate dona plasmă convalescentă și la Spitalul Militar

    Articolul următor

    EXCLUSIV: ANMDMR a aprobat 9 studii clinice pentru COVID 19

    Articole în trending