Vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis și clinicile medicale, pe baza unei prescripții medicale de la medicul de familie.

Vaccinul poate fi administrat de la 6 luni

Vaccinul VaxigripTetra® poate fi folosit pentru imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulților (inclusiv a gravidelor), a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni. Este folosit si pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor .

Director Medical, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, dr. Adrian Marinescu: “Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populație la risc, pentru care Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele și bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât își dau seama cei mai mulți oameni. Poate duce la complicații severe, crescând riscul de infarct miocardic și pneumonie, chiar și în rândul adulților sănătoși. Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulație redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populației este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic. Mai mult decât atât, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și posibilitatea de co-infecție, din cauza imunității scăzute împotriva gripei și a relaxării restricțiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate și prin oferirea protecției dincolo de gripă”.

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, o reducere similară cu efectul renunțării la fumat sau al consumului de medicamente pentru a controla colesterolul sau hipertensiunea.

General Manager Vaccines, Sanofi Romania, dr. Lidija Milicevic: „Nu există două sezoane de gripă la fel și ne străduim să fim pregătiți pentru neprevăzut. Deși nu există răspunsuri sau rețete pentru situații imprevizibile, avem soluții pentru afecțiunile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum este și gripa. Acesta este motivul pentru care continuăm să producem numărul maxim de vaccinuri gripale pe care capacitatea noastră globală îl permite, urmărind întotdeauna să răspundem cererii din piață. Ne vom îndeplini toate angajamentele privind livrările de vaccin gripal, pe baza nevoilor identificate împreună cu partenerii comerciali cu câteva luni înaintea sezonului gripal.”.

Vaccinul este tetravalent. Conține două tulpini de tip A și două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru sezonul gripal 2022 – 2023 .