Utilizarea medicamentelor biosimilare este esențială pentru că îmbunătățește accesul la tratamente, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Mai mult, președintele CNAS susține că aceste medicamente reprezintă varianta mai ieftină a celor biologice, însă au aceeași eficacitate, beneficii și siguranță pentru pacienți.

Medicamentele biosimilare asigură pacienților un acces mai mare la medicamente

Biosimilarele sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Ingredientul lor activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri şi drojdie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Produsele biosimilare nu sunt altceva decât produse generice în domeniul produselor biologice care prezintă siguranţă şi eficacitate, iar studiile care au stat la baza autorizării lor au demonstrat acest lucru. Utilizarea acestor produse în România, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, este esenţială pentru că îmbunătăţeşte pe de o parte accesul la medicamente în cazul nostru biosimilare, iar pe de altă parte produce economii de bani care pot fi utilizaţi pentru extinderea programelor existente şi pentru accesul mai multor pacienţi la programele desfăşurate.”

Utilizarea medicamentelor biosimilare este esențială

Președintele CNAS spune că noul contract-cadru prevede ca obligativitate de recomandare de primă intenţie a biosimilarului la iniţierea tratamentului. Dar, nu prevede sancţiuni pentru medici care vor decide să continue schema iniţială de tratament.

Președintele CNAS, Adela Cojan: “Am introdus recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament. Această măsură sperăm noi că ne va ajuta să înlesnim accesul cât mai multor pacienţi la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare şi să asigurăm continuitatea tratamentului pentru aceste afecţiuni.”

Declarațiile au fost făcute la masa rotundă “Pacienţii din România vor avea acces crescut la medicamente biologice” organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România.