„Urgenţa este pentru Urgenţe”. Nu mai apelați numărul de urgență dacă nu aveți o problemă reală. În timp ce operatorii trimit o ambulanță pentru o banală viroză, altcineva își poate pierde viața. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că 112 și Unitățile de Primiri Urgențe sunt pentru urgențe.

Jumătate dintre apelurile la 112 nu sunt urgențe

Unitățile de Primiri Urgență sunt pline de oameni care de cele mai multe ori nu au urgențe reale. Sunt afecțiuni care se pot rezolva ușor la medicul de familie. Sunt foarte mulți români care apelează la numărul unic de urgență pentru o tuse banală. Un echipaj de salvatori este blocat, în timp ce viețile altora chiar depinde de ajutorul imediat ale medicilor. Anul trecut au fost aproape 13 milioane de apeluri la 112. Dintre acestea mai bine de jumătate nu au fost de competența serviciului de urgență.

Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au lasat campania „Urgenţa este pentru Urgenţe”. Medicii vor ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă o urgență medicală.

„Urgenţa este pentru Urgenţe”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat: “Campania vrea să arate ce se întâmplă în spatele uşilor camerei de resuscitare şi a altor încăperi din UPU. Acolo unde medicii sunt ocupaţi în a salva vieţi şi să înţeleagă că dacă ei aşteaptă pentru o febră de 38 sau pentru că tuşesc sau pentru că au o problemă acută, dar care nu le pune viaţa în pericol, motivul aşteptării este faptul că medicii sunt ocupaţi.”

O mare problema este legată de exagerarea simptomelor de către pacienți atunci când sună la 112. Un telefon abuziv poate ucide.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat: “O parte din concetăţenii noştri se supără pe această aşteptare şi atunci s-a învăţat să exagereze din două motive: să vină ambulanţa mai repede şi ca să ajungă în UPU şi să treacă cu targa de la punctul de triaj direct în interior, pe lângă cei care aşteaptă. (…) Vrem să conştientizăm populaţia că un telefon abuziv poate ucide.