Un nou virus periculos, descoperit în China. Oamenii de știință spun că este vorba despre o nouă tulpină de gripă cu potențial de a deveni pandemie.

Porcii sunt cei care poartă virusul

O nouă tulpină de gripă, cu potențial de a deveni pandemie, a fost identificată în China. Virusul se numeşte G4 şi descinde genetic din tulpina H1N1 aflată la originea unei pandemii în 2009. Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences, acest virus prezintă toate caracteristicile necesare pentru a provoca o viitoare pandemie. Mai mult, cercetătorii sunt îngrijorați după ce au analizat noul virus gripal. Trag un semnal de alarmă asupra necesității de implementare rapidă a măsurilor pentru controlul virusului și monitorizarea lucrătorilor din industria porcină. Studiul a fost făcut pe parcusul a 7 ani. Au fost prelevate 30 de mii de probe nazale de la porcii din abatoarele aflate în 10 provincii chineze. Au fost izolate 179 de tulpini ale virusului gripal. Cele mai multe aparţineau unei noi varietăţi, care a devenit predominantă la porci începând din 2016.

Un nou virus periculos, descoperit în China

După izolarea tulpinilor, cercetătorii  le-au utilizat pe animale a căror simptome sunt asemănătoare oamenilor, Au observat că aceste animale fac febră, tușesc și strănută. Experţii au observat că virusul G4 era cel mai infecţios, se înmulţea în celulele umane şi provoca la animale simptome mai grave decât alte tulpini virale. Mai mult, potrivit testelor imunitatea obţinută după contactul cu virusul uman al gripei sezoniere nu oferă protecţie împotriva G4. Vestea cea mai proastă este că s-a constatat că cei care lucrează în apropierea porcilor se infectează. Este vorba despre un procent de 10,4%, potrivit testelor sangvine care căutau prezenţa anticorpilor pentru acest virus. 4,4% din populaţia generală pare să fi fost contaminată. Cercetătorii chinezi spun că virusul ar fi trecut deja la oameni, însă nu există nici o dovadă că el poate fi transmis de la om la om. Pandemiile se produc atunci când virusurile gripei A cu un nou antigen de suprafaţă HA devin capabile să se transmită de la om la om. Există posibilitatea ca acest virus să se adapteze și să ducă la o nouă pandemie.