Medicii de familie fac un apel la responsabilitate! În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, medicii de familie fac apel la populație să respecte regulile de prevenție.

Populația respectă tot mai puțin regulile de prevenție

Medicii de familie spun că oamenii respectă tot mai puțin regulile de prevenție și autoritățile nu mai reușesc să se impună suficient.

Societatea Națională de Medicină a Familiei: “Noi, medicii de familie, am trecut prin pandemie în regim de gardă permanentă, cu resurse proprii și cu devotament. Am păstrat cabinetele deschise, am facilitat comunicarea la distanță prin intermediul mijloacelor electronice. Am acoperit nevoile de consultații de alte specialități și ne-am implicat în monitorizarea și gestionarea cazurilor cronice pe care spitalele și policlinicile nu le-au putut primi din cauza epidemiei. Am putea spune că au fost intervale de timp când pentru tot ce nu era coronavirus, noi, medicii de familie, am susținut sistemul. Am fost aproape de pacienții noștri și de rudele lor venite din străinătate, am comunicat continuu cu persoanele izolate, carantinate, sau suspecți de COVID 19. Am fost aproape de nesiguranța pacienților, am făcut față suspiciunilor, incertitudinilor, contestațiilor.”

Medicii de familie fac un apel la responsabilitate!

În acest context, medicii de familie le reamintesc oamenilor ce au de făcut pentru a nu se îmbolnăvi.

Folosiți masca de protecție când intrați într-un spațiu închis în care se află alți oameni

Schimbați masca la cel mult patru ore

Masca ce protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimul 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată

Evitați zonele aglomerate de tipul adunărilor publice, zone de trafic intens, zone de recreere

Evitați strângerea mâinilor, îmbrățișările

Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane, chiar și atunci când este nevoie să stați la coadă la un magazin sau la o instituție

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul bancar/telefonul sau plăți online

Optați pentru munca la distanță, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator

Măsurile de distanțare trebuie aplicate oriunde, inclusiv în cercul de apropiați. Uneori avem tendința de a considera că rudele sau prietenii nu ne pot infecta

Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale.