Tubul digestiv, sursa mai multor boli cronice la copii. Medicii atrag atenția că cele mai frecvente boli cronice la copii sunt obezitatea, diabetul, boli autoimune sau boli inflamatorii intestinale. Totul începe în tubul digestiv.

Bolile cronice la copii, problemă de sănătate publică

Medicii atrag atenția că obezitatea este una dintre principalele cauze generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii ani de viață și este strâns legată de  alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană sau de perioada de alăptare.

Medic primar pediatrie Spitalul Grigore Alexandrescu din București, dr. Gabriela Ion: “În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin şi, iată că astăzi, putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr “sursa” multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv.”

Tubul digestiv, sursa mai multor boli cronice la copii

Specialistul spune că în orice situație trebuie identificată cauza bolilor cronice şi configurarea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient. Astăzi cele mai frecvente boli cronice la copii sunt obezitatea, diabetul, boli autoimune sau boli inflamatorii intestinale și deseori sunt cauzate de inflamații cronice digestive sau extradigestive.

Medic primar pediatrie Spitalul Grigore Alexandrescu din București, dr. Gabriela Ion: “Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul.”

Tot mai mulți copii dezvoltă intoleranțe cauzate de deficite enzimatice. Este vorba despre deficitul de lactază, de fructază, de histamină.