Folosirea cardului de sănătatea, risc de infectare cu SARS-CoV-2. Este semnalul de alarmă tras de medicii de familie în contextul în care autoritățile vor să reintroducă de la 1 octombrie obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile la cabinet.
scris de Cristina Oană
“Siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional!”
Medicii de familie afirmă că nu există nici un beneficiu în condițiile în care sistemul este nefuncțional. De altfel, spun ei, riscul de contaminare cu noul coronavirus este uriaș.
Reprezentanții Societății Naţională de Medicină a Familiei: “Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia ca manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei? Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate. ”
Folosirea cardului de sănătatea, risc de infectare cu SARS-CoV-2
Mai mult, medicii de familie atrag atenția autorităților că nu trebuie să îi împovăreze inutil cu practici nemedicale.
Reprezentanții Societății Naţională de Medicină a Familiei: “Acum se impune reintroducerea cardului şi aceast lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de funcţionare. De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei. ”
Obligativitatea folosirii cardului de sănătate a fost eliminată pe perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă.