În ultimii ani, medicii ginecologi au observat o tendință îmbucurătoare: tot mai multe tinere aleg să nu mai neglijeze controlul anual de rutină. Însă nu este suficient pentru că încă ne clasăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul femeilor care au făcut măcar o dată în viață un test Babeș-Papanicolau. Consultul și investigațiile nu trebuie tratate superficial. De aceea, este foarte important să aflii ce investigații trebuie să faci în funcție de vârstă.

Testarea HPV, obligatorie după 30 de ani

Indiferent de vârstă, atunci când vine vorba despre evaluarea anuală de rutină, specialiștii atrag atenția că există o…triadă de la care medicul nu trebuie să se abată.

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică ginecologie:Este vorba despre consultul clinic genital care trebuie să fie dublat întotdeauna de o ecografie transvaginală și, respectiv, testarea Babeș Papanicolau. Această triadă trebuie să fie nelipsită. Nu putem vorbi despre o evaluare de rutină din care să lipsească vreuna dintre cele 3 menționate. Dacă vorbim despre femeia de peste 30 de ani, vorbim și despre testarea HPV periodică, care desigur, se recomandă la diferite intervale. Eu spun la 3-5 ani, ghidurile din România spun o dată la 5 ani. Pe lângă acestea putem indica, în funcție de vârsta pacientei, și testele infecțioase. De exemplu, la o femeie tânără de 25 de ani care vine la evaluarea de rutină și pe care nu o supără nimic e bine să ne gândim si la testarea chlamydia, mycoplasma și ureaplasma. Sunt bacterii asimptomatice, dar care pot face mult rău. Aflăm mult mai târziu că o femeie a avut, la un moment dat, o asemenea infecție atunci când vine la consult și se plânge de faptul că nu reusește să obțină o sarcină. Atunci noi aflăm că trompele sunt obstruate sau înfundate, așa cum spun pacientele.

Medicul ginecolog este cel care răspunde și de sănătatea sânilor

În discuția despre sănătatea femeilor, nu trebuie să omitem importanța examinării sânilor. Este esențial ca, în timpul evaluării ginecologice, să se facă și o evaluare senologică, inclusiv un consult clinic al sânilor și o ecografie mamară. Pentru femeile de peste 40 de ani, mamografia periodică este esențială pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Pentru că și de sănătatea sânilor tot medicul ginecolog este responsabil.

Dr. Cristian Jumuga, medic specialist obstetrică ginecologie:  „Să nu uităm că tot ginecologul este cel care răspunde și de sănătatea sânilor. Atunci când fac o evaluare ginecologică, în aceeasi ședință, ori ce câte ori este posibil, fac și evaluarea senologică. Asta înseamnă un consult clinic al sânilor, dublat de ecografie mamară. Iar dacă pacienta are peste 40 de ani nu trebuie să uităm de mamografie periodică. Scopul este acela de a depista precoce orice debut al cancerului la sân.  Întotdeauna le recomand pacientelor mele și eveluarea senologică. Așa cum își doresc o evaluare anuală a aparatului genital, deși nu le supără absolut nimic, la fel de bine această evaluare trebuie să fie dublată de evaluarea sânilor. Cu alte cuvine, am început să mergem la ginecolog pentru evaluarea aparatului genital, ne evaluăm și sânii.

 Cât despre vârsta optimă la care trebuie să facem primul consult ginecologic, medicii sunt fermi: la debutul vieții sexuale. Evident, că în cazul unor probleme, tinerele trebuie să meargă la specialist.

Pentru consultatii si operatii, dr. Cristian Jumuga colaboreazà exclusiv cu Royal Hospital Bucharest, Primul Spital Privat Supraspecializat în Sănătatea Femell.

Date de contact:

  • Adresã Royal Hospital Bucharest: Splaiul Unirii nr. 313A Sector 3, Bucuresti (lângà cladirea ICPE)
  • E-mail: callcenter@royalhospital.ro
  • Website: https:/www.royalhospital.ro/
  • Facebook: https://www.facebook.com/royalhospitalbucharest
  • Telefon programari: 031 227 5899 / 031 005 13 18, Luni – Vineri 08:00 – 20:00