Tratament gratuit pentru fibroză FO! Reprezentanții CNAS au anunțat că din acest an, pacienții cu FO vor primi tratament gratuit. Medicii infecționiști atrag atenția pacienților cu fibroză mică sau absentă să își ia pastilele. În acest fel nu mai reprezintă un pericol nici pentru ei, nici pentru cei din jur.
Pacienții cu hepatită „uită” să își ia pastilele
Reprezentant Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dr. Roxana Radu: “Începând cu noul contract cadru vor primi tratament și pacienții care au gradul de fibroză F0. Este ceea ce ne-am propus încă din anul 2015. (…) De anul acesta, vor primi tratament și copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Și pacienții care nu au răspuns la tratament cu terapiile antiviralele cu acțiune directă. Pacientul trebuie să urmeze indicațiile medicului. Atât în ceea ce privește administrarea tratamentului cât și ceea ce privește evaluarea răspunsului la tratament”.
Reprezentanții pacienților spun că 14 mii de bolnavi au beneficiat de programul național pentru hepatita B și C. Cu toate astea rata de răspuns a scăzut.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Marinela Debu: “Se pare că problema pornește de la faptul că unii pacienți nu înțeleg că trebuie să își ia toate pastilele, zi de zi. Altă problemă care apare este neprezentarea la efectuarea viremiei la final”.
Tratament gratuit pentru fibroză FO!
Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Acum discutăm de F0, adică de nimic. Doar de un pacient care este infectat și este viremic. Dacă își ia în fiecare zi acea pastiluță sau acele 4 pastiluțe are șanse să se vindece 100%. Despre asta vorbim în momentul de față. Ar fi păcat ca lumea să nu înțeleagă acest lucru”.
Specialiștii atrag atenție că o infecție cu virus hepatic C sau B poate duce la cancer. De altfel, ei spun că toți cei înscriși pe listele medicilor de familie ar trebui testați. Iar testările sunt gratuite.
Testarea tuturor celor de pe listele medicilor de familie
Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Lumea este mai puțin conștientă. Primii participanți la acest program își doreau din răsputeri să se vindece. Pe măsură ce ai mai puține probleme din cauza ficatului conștientizezi mai puțin că ai în spate un virus care ți-ar putea aduce și un cancer. Și ai posibilitatea să scapi de acest virus. Vorbim de un program de eliminare din circulație a acestor virusuri C, B. Eu îmi doresc și HIV-ul să fie scos din circulație cât de curând. (…) În acest program de hepatită nu au fost primite vip-urile. A fost primit omul de pe stradă, omul cu nevoi. Ceea ce demonstrează că este un program care încearcă să acopere pe toată lumea. (…) Testarea celor care sunt pe lista medicului de familie. Atenție, nu sunt pacienți. Sunt persoane înscrise pe listă. Toți trebuie testați. De sus și până jos. Eu am sperat să apară o decizie centrală, ca să spun așa, cu sarcină pentru colegii din medicina primară ca în interval de 2 ani, toți membrii de pe listele respective să fie testați. Îi testăm, îi tratăm. Îi tratăm am scos din circulație posibilitatea de a mai da altor persoane din jur aceste virusuri”.
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania a anunțat că în această săptămână desfășoară acțiuni de informare și testare. Acestea vor fi în orasele: București, Cluj, Iași, Brașov și Giurgiu. Și asta pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor din 28 iulie.