Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân. Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în următoarele două luni pentru depistarea cancerului mamar. Această boală ucide anual 3 000 de femei tocmai pentru că nu este depistată la timp.

Mergeți la medic măcar o dată pe an!

În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare. Cel puțin o dată pe an trebuie să meargă la control la medicul specialist.

Medic primar oncolog, dr. Cătălin Costovici: „E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul national de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de sân, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților.”

Calendarul campaniei „Nu am făcut destul 2019”

  • 5 octombrie – Dudeștii Noi, județul Timiș;
  • 6 octombrie – Teliucu Inferior, județul Hunedoara;
  • 12 octombrie – Semlac, județul Arad;
  • 13 octombrie – Petriș, județul Arad;
  • 18 octombrie – Botiz, județul Satu Mare;
  • 19 octombrie – Amați, județul Satu Mare;
  • 26 octombrie – Brusturi, județul Bihor;
  • 27 octombrie – Telechiu, județul Bihor;
  • 2 noiembrie – Ghiorac, județul Bihor;
  • 3 noiembrie – Dobrești, județul Bihor;
  • 9 noiembrie – Hinchiriș, județul Bihor;
  • 10 noiembrie – Colești, județul Bihor;
  • 16 noiembrie – Hășmaș, județul Arad;
  • 17 noiembrie – Beliu, județul Arad.

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Experiența din anii trecuți a caravanei arată o femeie din 7 are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine. În județele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia: „Prevenția nu se face cu promisiuni, așa cum crede Ministerul Sănătății. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan național și mai ales cu o finanțare corectă. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni.”

Într-un mesaj de Ziua luptei împotriva cancerului de sân, ministrul sănătății, Sorina Pintea, spune că prevenția este foarte importantă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Începând de anul trecut, România benefiziază de aproximativ 21 milioane de euro pentru depistarea precoce a cancerului de sân.Ministerul Sănătății a demarat programul  performant de depistare precoce a cancerului de sân pentru care s-a primit aprobarea finanțarii europene, și care se află în faza de implementare a etapei I care presupune dezvoltarea metodologiilor de testare, instruirea personalului ce va fi implicat în etape de screening, precum şi dezvoltarea de registre de screening. În premieră, pe parcursul a 5 ani, peste 30.000 de femei 2 regiuni de dezvoltare vor beneficia gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.”

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Răniții din Colectiv cer decontarea tratamentelor pentru toată viața

Articolul următor

Vitamina C reduce mortalitatea la pacienții cu sepsis

Articole în trending