3 000 de românce mor anual din cauza cancerului la sân, iar alte 9 000 sunt diagnosticate cu această afecțiune.
Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului
Mortalitatea este ridicată din cauza faptului că această afecțiune este diagnosticată târziu, iar femeile umblă din doctor în doctor mult prea mult până să ajungă la tratament. Astăzi a fost inaugurat la Spitalul Universitar de Urgență, Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului. Unitatea este destinată diagnosticării și tratării cancerului mamar dar și reconstrucției mamare.
Coordonatorul Centrului, dr. Ina Petrescu: „Va fi un tumor board organizat în cadrul oncologiei împreună cu medicii implicați: oncologi, chirurgi, radiologi și anatomie patologică și plastician, dacă are indicație pentru reconstrucție imediată. În acest tumor board se judecă fiecare caz în parte și se stabilește conduita”.
3 000 de românce mor anual din cauza cancerului la sân
Toate tratamentele sunt decontate integral de sistemul public de asigurări de sănătate.
Managerul Spitalului Universitar București, dr. Adriana Nica: “ Putem să deschidem acest centru integrat, dat fiind faptul că Spitalul Universitar este un spital pluridisciplinar, care a reușit să cooptezeîn această unitate specialiști din toate domeniile, chirurgicale, medicale, anesteziști, radioterapeuți, radiologi, medici de imagistică medicală pentru a preveni, doagnostica, trata și a reintegra în societate pacientele care au nevoie de ajutorul nostru medical. ”
O șansă pentru femei
La acest centru pot apela atât femeile suspectate de cancer cât și cele care se află în tratament sau în perioada de reconstrucție a sânului. Nu le trebuie decât o trimitere de la medicul de familie. Acolo vor fi preluate de o asistentă si programate la toate specializările de care au nevoie.
Coordonatorul Centrului, dr. Ina Petrescu: „Mă întâlnesc zilnic cu femei care au trecut, cu bine să spunem, sunt în viață și sunt sănătoase, însă au avut un lung parcurs până aici. Ele au fost diagnosticate și tratate în diferite alte centre, au un dosar impresionant. Mersul în diferite locuri nu este benefic pentru o pacientă cu cancer la sân, ea trebuie să fie tratată într-un singur loc de către membrii unei echipe specializate în această patologie. Boala în sine produce un stres maxim și este devastatoare, iar timpul pierdut este astfel recuperat”.
Diagnosticul se bazeza pe tripla evaluare- examenul clinic initial, examenul imagistic si punctia biopsie. Durata de la suspiciunea clinica la debutul tratamentului scade cu aproximativ 70%, sporind astfel si sansele de vindecare. Centrul își va începe activitatea la începutul lunii noiembrie și programările se pot face direct la numărul 021/2026150.