Terapie nouă pentru pacienții cu formă rară de cancer pulmonar. Începând cu luna iunie, acești bolnavi au acces la un tratament nou, țintit, compensat integral prin Programul Național de Oncologie.

scris de Cristina Oană

Cancerul bronhopulmonar, diagnosticat în stadii avansate

Cancerul pulmonar fără celule mici este un cancer pulmonar rar și atipic. Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic).

Medic primar oncologie, Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Polixenia Iorga: “Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea. Este frecvent diagnosticat în stadii avansate, mai ales în țara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecțiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariția acestei boli. Dar a fost raportată o creștere a incidenței cancerului pulmonar non microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale.”

Terapie nouă pentru pacienții cu formă rară de cancer pulmonar

Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, care provoacă supraexprimarea proteinei ALK. Acest lucru accelerează creşterea celulelor tumorale . Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această formă au vârsta sub 50 de ani. Mai mult,  70% dintre aceștia nu sunt fumători. Terapia este aprobată în 88 de țări, ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia și China. În România, se estimează  că aproximativ 136 de pacienți ar suferi de această formă de cancer pulmonar.

Rata de supraviețuire în cancerul pulmonar în România este mult mai mică decât în alte țări. Motivele sunt diverse: de la descoperirea bolii în stadii tardive până la momentul de inițiere al tratamentului.