Substanțe de dezinfectare diluate au ajuns în 30 de spitale

Substanțe de dezinfectare  diluate au ajuns în 30 de spitale. Unitățile sanitare din toată țara foloseau substanțe biocide fără să știe că sunt neconforme. Printre acestea s-ar afla și Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.  Ministerul Sănătății a depus plângeri penale împotriva a două firme care comercializau produse biocide.

S-a pus în pericol viețile pacienților?

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au verificat 15 produse biocide, iar 3 dintre acestea prezentau neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Au fost verificate 15 produse biocide, 3 dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare acreditate RENAR. Neconformitățile s-au confirmat. Prin urmare Ministerul Sănătății a dispus efectuarea unei plângeri penale vizavi de 2 societăți. Una din București și una din județul Prahova, care comercializau aceste biocide. În parallel, Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor rămase neutilizate.  Direcția de Sănătate Publică București a retras 108 litri din aceste substanțe, iar Prahova 5 000 de litri.”

Aceste produse erau utilizate pentru dezinfecția suprafețelor și a instrumentarului. Ministrul Sănătății susține că pacienții nu au fost puși în pericol pentru că instrumentarul merge apoi la sterilizare. Asta cu condiția ca personalul să respecte protocoalele de dezinfecție.

Substanțe de dezinfectare diluate au ajuns în 30 de spitale

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată țara. În momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat și s-a dispus retragerea lor. (…) Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și atunci mă veți întreba de ce am făcut aceste plângeri și de ce facem aceste verificări. Pentru că orice produs ajunge în spital trebuie să fie conform. Și asta este obligația noastră, să verificăm aceste lucruri. (…) Fiecare dezinfectant are mai multe proprietăți. Adică, acționează asupra anumitor tipuri de bacterii. Unul dintre aceste 3 dezinfectante nu respecta ceea ce scrie în prospectul pe care îl avea în momentul în care au fost autorizate.”

Inspectorii sanitari nu au găsit pe nimeni la sediile declarate ale acestor firme atunci când s-au dus în control. Totuși, au fost aplicate amenzi în valoare de 35 de mii de lei. Poliţiştii au făcut, în această dimineață, cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Au fost verificate locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Aspirina nu este de folos în prevenirea infarctului

    Articolul următor

    Spitalul Universitar primește aparatură pentru blocul operator

    Articole în trending