Spitalele raportează mult prea puține infecții nosocomiale

Spitalele raportează mult prea puține infecții nosocomiale. Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie numărul raportărilor de la noi este de cel puțin 10 ori mai mic decât în orice altă țară a Uniunii Europene.

Bacteriile multirezistente, problemă de sănătate publică

Alexandru Rafila spune că siguranța pacientului prin controlul circulației bacteriilor multirezistente ar trebui să fie o preocupare reală pentru sistemul de sănătate.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Discutăm despre una dintre problemele care ar trebui să fie cu adevărat preocupante pentru sistemul de sănătate publică din ţara noastră. Aşa cum este tratată şi la nivel internaţional şi este una dintre condiţiile esenţiale privind siguranţa pacientului să putem să controlăm circulaţia bacteriilor multirezistente şi să prevenim în măsura posibilului infecţiile produse de bacteriile multirezistente.”

Spitalele raportează mult prea puține infecții nosocomiale

Medicii spun că prevenirea şi controlul rezistenţei la antibiotice implică inclusiv creşterea gradului de informare şi de educare a publicului larg în scopul utilizării judicioase de antibiotice.

Consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dr. Diana Loreta Păun: ” Cel mai recent profil de ţară ‘State of Health in the European Union’, publicat pe 28 noiembrie anul trecut, menţionează că, citez, “nivelurile de rezistenţă la antimicrobiene se menţin ridicate în România”. În 2017 s-a constatat în urma testărilor că 22,5% din izolatele de Klebsiella erau rezistente la Carbapeneme. Această cifră este pe locul trei în lista celor mai mari procente din UE, deşi s-a constatat o scădere faţă de 2016. Ţara noastră se poziţionează în top în clasamente în ceea ce priveşte consumul de antibiotice per capita. Și pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte procentul de populaţie care ştie că utilizarea antibioticelor nu este eficientă în tratarea gripei şi răcelii. ”

Specialiștii în microbiologie spun că în acest an vom avea prima generaţie de absolvenţi de medici microbiologi după anul 1992. Cu toate astea spitalele clinice nu au secţii şi compartimente de microbiologie.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Chirurgul Mircea Beuran, reținut pentru 24 de ore

Articolul următor

Chirurgul Mircea Beuran plasat în arest la domiciliu

Articole în trending