Până în 2050, infecțiile produse de bacteriile mutirezistente vor deveni principala cauză de mortalitate. Cancerul va coborâ pe locul 2. Avertismentul vine chiar de la Președintele Societații Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, care spune ca deja bacteriile rezistente la antibiotice compromit multe tratamente.
Românii iau antibiotice după ureche!
Nu mai este un secret că romanii iau antibiotice după ureche, fără să ceară sfatul medicului. De cele mai multe ori, oamenii cred că tratamentul care a mers la vecini sau la prieteni este bun si pentru ei. Nu le face bine și din păcate bacteriile devin din ce în ce mai rezistente în fața antibioticelor.
Președintele Societații Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “nu luați antibiotice decât atunci când trebuie, iar, atunci când o faceți, luați doza indicată. Antibioticele reprezintă o medicație pentru un timp limitat, pentru care, în scurt timp, apare rezistența. Iar apariția ei, ne plasează în era preantibioticelor”
Până în 2050, infecțiile vor deveni principala cauză de mortalitate!
Conform ultimelor rapoarte la nivelul Uniunii Europene mor anual peste 25.000 de persoane pentru care medicii nu mai pot face nimic din cauza rezistenței pe care germenii bacterieni au reușit să o dezvolte.
Președintele Societații Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: ”Printre cauzele rezistenței se numără abuzul, de exemplu, infecțiile virale se tratează cu antibiotice, deși nu ar trebui sau utilizarea antibioticelor de rezervă în spitale, uneori, pentru perioade lungi de timp, ceea ce nu este indicat. Pe de altă parte, în sectorul veterinar, se folosesc antibioticele ca factor de creștere, iar consumul de carne cu antibiotice dă rezistență la oamenii care mănâncă acea carne. Vaccinarea ar putea fi o soluție, dar avem puține vaccinuri. Cel mai important este să protejăm antibioticele, limitând răspândirea lor. Concret, medicii să nu elibereze cu ușurință antibiotice, pacienții să nu le ia la întâmplare, mai ales pe cele pe care le au pe acasă și, eventual, le țin în baie, într-un mediu umed, total nepotrivit, să fie aplicat screening-ul pacienților la bacterii multirezistente, când se internează în spitale.”
10 milioane de oameni vor muri anual în 2050
Prof. dr. Alexandru Rafila apreciază că în 2050, 10 milioane de oameni vor muri anual din cauza rezistenței infecțiilor la antibiotice.
Președintele Societații Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: ”Pe de o parte, noi am folosit necontrolat antibioticele, atât în medicina umană, cât mai ales în cea veterinară, iar, pe de altă parte, nu s-au descoperit altele noi. Au fost descoperiri semnificative în anii ”50, apoi a urmat o stagnare. Această situație a dus la expansiunea infecțiilor produse de aceste bacterii multirezistente.”
Cert este un lucru. Antibioticele acționează asupra bacteriilor, nu asupra virusurilor. Acum este perioada virozelor și cei mai mulți dintre oameni cred că vor trece mai ușor dacă iau antibiotic. Medicii spun ca administrarea lor în cazul unei simple afecțiuni de natură virală nu va face decât să crească rezistența organismului la substanța activă.