Sorina Pintea semnează mult-așteptatul Ordin Off-label. Înainte de a pleca ministrul interimar al sănătății promite că va semna acest Ordin. Practic, medicii vor putea prescrie pacienților medicamente care i-ar ajuta, chiar dacă indicația terapeutică nu este aprobată la noi în țară.

Tratamentul va fi responsabilitatea medicilor

Ministrul interimar al sănătății spune că nu va pleca până nu va da această șansă pacienților români.

Ministrul interimar al sănătății, Sorina Pintea: „Nu voi pleca de la Minister până când nu voi semna ordinul off-label. Mi se pare normal să dăm șansa tuturor pacienților la viață. Să obțină tratamentul care le face cel mai bine, dar asta va fi responsabilitatea medicilor care prescriu aceste tratamente și a comisiilor de specialitate care vor trebui să elaboreze criterii foarte clare. Este un ordin care a stat multă vreme în Transparență decizională, a fost discutat, răsdiscutat. Nu. Cred că e momentul să tranșăm. Aveam de gând să fac asta, o voi face, nu voi pleca până nu voi face acest lucru.”

Sorina Pintea semnează mult-așteptatul Ordin Off-label

Sorina Pintea spune că nu va lăsa în aer nici exportul paralel de medicamente. Se va lupta ca această prevedere să intre în vigoare de la sfârșitul lunii, astfel încât să poată fi refăcut stocul de medicamente vitale.

Ministrul interimar al sănătății, Sorina Pintea: „Cred în continuare că trebuie să limităm exportul, nu pentru 172 de molecule, dar pentru o parte și analiza noastră este finalizată. (…) Guvernul nu are abilitate de a da ordonanțe de urgență, dar Hotărâri de Guvern și ordine de ministru cu siguranță mai poate da. Prin urmare nu voi pleca de la Ministerul Sănătății până când nu voi rezolva problemele pe care le-am discutat împreună . Ceea ce este în curs va fi semnat.”

Și dacă se pune problema limitarea exportului, ministrul interimar spune că se va apleca cu atenție și asupra importului paralel de medicamente.

Ministrul interimar al sănătății, Sorina Pintea: „ Consider că poate fi o soluție, atâta vreme cât Germania utilizează frecvent. Mi se pare absolut normal să asigurăm pacienților noștri tratamentul din sursele legale. Una dintre sursele legale este și importul, știți bine, anul trecut am legiferat, într-un fel, această poveste. Dar a mai rămas ceva. Importul medicamentelor care în România se află pe lista de compensate trebuie să aibă aceeași cale, să fie rambursate. Altfel nu văd interesul firmelor să facă asta.”

Sorina Pintea spune că după ce va preda mandatul succesorului său își va relua funcția de manager la Spitalul din Baia Mare.