Înrobirea medicilor de familie cu pedepse nu va salva vieți. Medicii de familie transmit autorităților că îi vor consulta la distanță pe pacienții cu COVID fără să îi pună în pericol pe ceilalți.
“Avem nevoie de resurse”
Medicii de familie atrag atenția autorităților că au nevoie de resurse pentru a face față pacienților infectați cu noul coronavirus.
Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală: “SNMF constată cu indignare că există o nouă ‘tradiţie’, cel puţin imorală dacă nu şi ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici şi pacienţi) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanţii pacienţilor. În acest context se încadrează şi recenta OUG 180/2020 care prevede că bolnavii COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare iniţială prin investigaţii de laborator sau imagistice. Actul normativ utilizează noţiuni punitive şi imperative ca ‘penalizare’ sau ‘obligaţie’ – ilegală, de altfel – şi nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare şi de îngrijire, de atitudine în faţa pacientului asimptomatic cu comorbidităţi semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovaţi pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul şi eventual pacientul.”
Înrobirea medicilor de familie cu pedepse nu va salva vieți
Totodată, specialiștii spun că ei cunosc mult mai bine sistemul decât funcționarii din birouri și vor găsi soluții pentru a face față situației actuale.
Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală: “Vom utiliza consultaţia la distanţă şi vom îngriji astfel pacienţii cu COVID-19 fără a pune în pericol pe ceilalţi pacienţi neinfectaţi cu SARS CoV-2 şi care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru ca da, atât cei infectaţi şi contacţii lor cât şi contacţii contacţilor sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor au nevoie de noi! Vom găsi soluţii pe care decidenţii încă nu le-au identificat pentru că, în relaţie directă cu pacienţii şi cu boala, cunoaştem realităţile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii şi funcţionarii din birouri şi vom continua sa ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului şi a comunităţii. (…) Avem nevoie de resurse suplimentare dar avem nevoie, mai ales, de respect şi colaborare din partea autorităţilor!”