S-a găsit leacul pentru alergia la alune? Oamenii de știință americani spun că au reușit să dezvolte primii inhibitori ai alergenilor din alune. Aproape 5 milioane de copii din întreaga lume trăiesc cu alergia la alune. Pentru ei, cea mai mică urmă de alune și ingrediente ale alunelor pot avea consecințe fatale.

Alergia este rezultatul alergenilor

Departamentul de Inginerie Chimică şi Biomoleculară la Notre Dame, prof Basar Bilgicer: ”Succesul acestui studiu este minunat. Și asta pentru că se poate stabili o cu totul nouă clasă de terapeutice pentru alergie. Avem acum primul exemplu funcţional al inhibării selective a lgE la un alergen alimentar. Nu l-am avut înainte.”

Specialiștii spun că alergia este rezultatul alergenilor, care este legat de un anticorp numită imunoglobulina E (lgE) la suprafaţa celulelor imune. Acest fapt are drept efect o reacție în lanț care poate duce la o simplă iritație sau la șoc anafilactic.

S-a găsit leacul pentru alergia la alune?

Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din Indiana spun că printr-un proces numit degranulare, lgE şi proteinele alergenilor se leagă la suprafaţa celulelor imune. Eliberează granule ca histamina. În acest moment nu există medicamente pentru a putea preveni acest lucru. Un inhibitor concentrat doar pe lgE poate duce doar la suprimarea imună larg răspândită. Oamenii de știință americani au folosit nanoparticule numite nanoalergeni pentru a identifica cadrele cheie de legare ale proteinelor alunelor pe care anticorpii lgE ale pacienţilor le recunosc. Pentru a preveni legarea lgE de proteinele alunelor cercetătorii au sintetizat un inhibitor specializat.  Într-un studiu cu mostre de la 16 pacienţi cu alergii severe la alune, au avut succes în 90% dintre cazuri.