Vor fi introduse molecule noi pentru tratarea diabeticilor

1 din 10 români are diabet

Vor fi introduse molecule noi pentru tratarea diabeticilor. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății care a mai spus că prevenția este foarte importantă. Mai grav este faptul că o persoană adultă din 10 este bolnavă de diabet.

Vor fi introduse molecule noi pentru tratarea diabeticilor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: “Pentru toate patologiile anul trecut au fost introduse 37 de molecule noi, anul acesta deja avem pregătită o hotărâre de Guvern de modificare a 720 (HG – n.r.) prin care vom introduce alte molecule, astfel încât să contribuim la ceea ce înseamnă tratamentul pacienţilor.”

Numărul beneficiarilor programului naţional de diabet s-a dublat în doar zece ani. Sorina Pintea reamintește că fiecare spital care are secţie pentru diabet poate să angajeze nutriționiști.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: “Credem că este momentul să acţionăm anul aceasta în ceea ce priveşte prevenţia. O mai strânsă legătură şi o aplicare foarte clară a ceea ce noi am convenit încă de anul trecut cu Ministerul Educaţiei. O platformă comună Ministerul Sănătăţii-Ministerul Educaţiei pentru a putea dezvolta principii noi de prevenţie şi educaţie pentru sănătate.(…) Este vorba de educaţia pe care trebuie să o facem în şcoli, bineînţeles cu implicarea MS, cu implicarea tuturor factorilor interesaţi de a promova un stil de viaţă sănătos şi, nu în ultimul rând, cu Societatea Română de Diabet.”

Diabetul duce la boli grave

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că cea mai bună prevenție în cazul acestei boli este un stil de viață sănătos.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar: “Mulţi pacienţi care au această afecţiune nu ştiu că o au. Depistarea se poate face relativ simplu, prin determinarea glicemiei. Se poate face la nivelul fiecărui medic de familie la persoanele cu risc de diabet. (…) La fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre. La nivel mondial o creştere în următorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%.”

Medicii spun că diabetul creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare.  Diabetul zaharat este principala cauză de amputaţie la nivelul membrelor inferioare și a stadiilor finale a bolilor cornice de rinichi.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Bebelușii născuți prematur, refuzați din lipsă de aparatură

Articolul următor

S-a găsit leacul pentru alergia la alune?

Articole în trending