Românii își pot testa gratuit sănătatea plămânilor. Tot mai mulți tineri fac diferite forme de astm. Mulți dintre ei nu primesc tratament pentru că nu recunosc simptomele bolii și nu merg la medic. În acest moment, la noi în țară sunt 1 milion de oameni care suferă de astm bronșic.
1 000 000 de români suferă de astm bronșic
10 procente dintre bolnavii de astm suferă de forme severe ale bolii. Medicii pneumologi spun că aproape jumătate dintre pacienții diagnosticați cu această boală nu își iau medicația și ajung să nu mai poată controla boala. Specialiștii spun că este foarte important ca oamenii să recunoască simptomele și să se prezinte urgent la medic
Medic primar pneumolog, prof. dr. Florin Mihălțan: “Criza de sufocare, care apare de obicei cu fluierături, hârâieli ăn piept în partea a doua a nopții. Poate să apară și în timpul zilei dacă vine în contact cu un factor provocator. Acesta poate fi alergen sau chiar o infecție. Tusea, care uneori poate să fie uscată, iar după ce trece criza are o expectorație mucoasă, albicioasă. Poate să mai aibă o senzație de greutate în piept și poate să fie însoțit de un factor alergen cu strănut, lăcrimare, înfundare a nasului.”
Românii își pot testa gratuit sănătatea plămânilor
Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă și spun că pacienții trebuie să fie atenți la așa zisele răceli.
Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu: “Atenție la așa zisele răceli. Pacienții cu astm sunt acei pacienți care sunt tratați ani de zile de vecini, de farmaciști, cu ce au prin casă. Eu iau în exces antibiotice. Pentru că aceste agravări ale astmului sunt etichetate drept răceli. Nasul se înfundă, uneori curge, încep să respire mai greu, tușesc și la început aceste lucruri sunt confundate cu răceli, întârziind și mai mult momentul la care boala se diagnostichează și trebuie tratată corespunzător.”
Și pentru că sunt tot mai mulți români care suferă de această boală cronică, medicii pneumologi vor face testări gratuite în curtea Spitalului Colțea în acest sfârșit de săptămână.
Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii, nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că schimbările climatice și poluarea au impact direct asupra sănătății oamenilor și mai ales a sănătății plămânului. Creșterea continuă a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului.