Începe campania de vaccinare și informare. Autoritățile au dat startul campaniei la Țăndărei, acolo unde a fost înregistrată cea mai mica rată de vaccinare.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Aici rata de vaccinare, în acest an este de 2,3%. În luna martie a fost vaccinat un singur copil. Nu este normal să înscrii copii pe o listă, să întrebi dacă se vaccinează Da sau Nu. Părinții să nu fie informați corespunzător.”
Conform situaţiilor transmise de DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%. Mai exact, dintre cei 720 de copii catagrafiaţi, au fost vaccinaţi 126.
“Fiecare să facă ceea ce trebuie”
Ministrul Sănătății susține că mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Preşedinţiei workshopul pentru vaccinare. România propune înfiinţarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migraţiei.”
Sorina Pintea a spus că speră ca Legea vaccinării să fie adoptată cât mai curând și a reamintit că Germania ia în calcul introducerea amenzilor pentru părinții care refuză să își vaccineze copiii.
Începe campania de vaccinare și informare
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: Există încă discuţii legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Aşa este legislaţia şi într-o parte din ţările civilizate din UE, dar există şi ţări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susţinem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinţii care refuză vaccinarea. În România, aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând.”
Ministerul Sănătății a lansat campania în parteneriat cu UNICEF şi OMS.