Protocolul de recuperare post-COVID-19, aprobat de Ministerul Sănătății. Acest protocol are drept scop ameliorarea stării fizice a pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2.
Servicii de recuperare pentru pacienții post COVID
Ministrul Sănătății spune că era necesar un astfel de protocol pentru că, de cele mai multe ori, această boală lasă urme asupra pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: “Era necesar un astfel de protocol pentru evaluarea și pentru managementul terapeutic privind dizabilitățile complexe rezultate în urma infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții care au trecut prin boală, în special cei cu forme severe, trebuie să beneficieze de servicii medicale de recuperare. COVID-19 este o boală cu afectare multiplă de organe și care poate lăsa sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Efectele bolii se pot întinde pe perioade variabile de timp, afectând calitatea vieții pacienților. Continuarea reabilitării medicale a acestora va permite monitorizarea atentă, refacerea funcționalității și a capacității de muncă și va scurta timpul de întoarcere la o viață normală”, a declarat ministrul Sănătății.”
Protocolul de recuperare post-COVID-19, aprobat de Ministerul Sănătății
De asemenea, ministrul a mai semnat și un ordin care actualizează protocolul medical de tratament pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu cele mai noi studii medicale și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Astfel, a fost adaptat tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în acord cu ultimele considerații legate de medicația antivirală. Totodată, a fost introdus un capitol nou cu recomandări pentru medicii de familie care tratează la domiciliu pacienții infectați. Cele două protocoale de tratament au fost elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății.