2 din 10 români suferă de dureri de stomac

2 din 10 români suferă de dureri de stomac. Medicii atrag atenția că aceste dureri pot ascunde boli serioase, precum ulcerul sau cancerul.

Cand ar trebui să ne îngrijoreze durerea de stomac?

Potrivit specialiștilor, 20% din populația României se confruntă cu dureri de stomac, acestea putând fi resimțite ca arsură, presiune, senzație de prea plin, jenă sau pur și simplu durere.

Medic primar gastroenterology, dr. Elena Ciupercă: “Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la dereglări funcționale la gastrită de diferite cauze, ulcer peptic și cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacienții cu durere de stomac au dispepsie funcțională. Cu alte cuvinte, deși persoanele respective au durere de stomac, nu se decelează o boală organică. Sub 10% din pacienții cu dureri de stomac au ulcer și la mai puțin de 1% se identifică o tumoră. Durerea în abdomenul superior poate să apară însă și în afecțiuni colecistice (colecistită, litiază biliară), pancreatice (pancreatită acută sau cronică, tumori de pancreas, formațiuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboză de vena porta), sau cu originea în intestinul subțire sau gros (ulcer duodenal, duodenită, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicită acută). Caracterele durerii și examenul clinic nu pot stabili întotdeauna apartenența durerii și atunci apelăm la analize, la explorări imagistice (ecografie abdominală, CT/RMN) sau la explorări endoscopice.”

2 din 10 români suferă de dureri de stomac

Pacientul ar trebui să se îngrijoreze dacă durerea de stomac debutează la vârsta de peste 45-50 de ani. De asemenea, există o problem și dacă sunt resimțite tulburări la înghițire, anemie, dacă există un istoric familial de cancer gastric. Scăderea neintenționată în greutate sau vărsăturile persistente trebuie să vă ducă la medic de urgență.

Medic primar gastroenterolog, dr. Elena Ciupercă: „Probabil boala de care ne temem cel mai mult este cancerul gastric, care adesea este diagnosticat în stadii avansate și are un prognostic prost, cu o rată de supraviețuire de aproximativ 27% la 5 ani. În alte situații poate fi vorba despre o patologie tumorală cu altă origine (ficat/pancreas/colecist) sau despre o afecțiune acută care necesită evaluare și intervenție medicamentoasă sau chirurgicală promptă (colecistită acută, pancreatită acută, apendicită acută); în toate aceste situații, durerea poate avea aceeași localizare ca durerea de stomac și ne poate „păcăli”.

Alimentația necorespunzătoare, cu mese „sărite”, cu consum crescut de alimente acre sau iuți, băuturile carbogazoase, fumatul, alcoolul și stresul pot contribui la apariția și persistența durerilor de stomac.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Bolnavii de cancer tratați la Institutul Oncologic nu au medicamente de 10 zile

    Articolul următor

    Protocolul de recuperare post-COVID-19, aprobat de Ministerul Sănătății

    Articole în trending