Programul Național de Oncologie primește cei mai mulți bani. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a stabilit bugetul programelor naționale de sănătăte pentru ianuarie și februarie.
Unde merg cele mai mari sume?
Bugetul a fost stabilit printr-un ordin al președintelui CNAS, Adela Cojan, și este de 1,277 de miliarde de lei. Cele mari sume au fost alocate programului național de oncologie, respective 398.560.000 de lei. Acesta este urmat de programul național de diabet zaharat cu 281.008.000 de lei și de programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică, respectiv 205.187.000 de lei. Ordinul dat de Adela Cojan mai prevede și credite de angajament de 1,233 miliarde de lei. Aceste credite de angajament urmează să fie plătite din bugetele pe anii viitori. Pentru cele acordate banii se alocă din bugetul pe anul în curs. La sfârșitul anului trecut, reprezentanții CNAS au decis să majoreze cu 107 milioane lei, bugetul total al programelor naționale de sănătate curative din acest an. Astfel suma ajunge la 6,529 miliarde lei.
Programul Național de Oncologie primește cei mai mulți bani
Termenul de aplicare a programelor naționale de sănătate pentru 2019 ar urma să se prelungească până la sfârșitul lunii martie. De altfel, unitățile medicale private ar urma să poată furniza servicii medicale decontate în cadrul programele naționale de sănătate curative în condiții egale cu spitalele publice. Ministrul Sănătății dă asigurări că pacienții nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private. Victor Costache spune că, în acest moment, accesul pacientului român la tratament este “îngrădit”. Tocmai din acest motiv Ministerul Sănătății își propune să modifice acest lucru. Și în acest moment, dializa se face de către furnizorii de servicii medicale private și pacienții nu plătesc nimic.