Care sunt provocările unui pacient cu cancer?

Care sunt provocările unui pacient cu cancer? Vestea bună este că numărul celor care trăiesc cu această boală este în creștere. Chiar dacă boala este ținută sub control, mulți dintre pacienți se confruntă cu provocări medicale, emoționale și sociale de durată.

Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer

Tocmai pentru a fi informați și a cunoaște în detaliu fiecare etapă a bolii și a tratamentului a fost lansat Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer în limba română. A fost conceput cu scopul de a ajuta pacienții, rudele și îngrijitorii lor să înțeleagă natura diferitelor tipuri de cancer, să aleagă tratamentul cel mai potrivit și să facă față noii realități.

Managerul Institutului Oncologic București, dr. Lidia Kajanto: “Ratele de supraviețuire în cancer au crescut semnificativ în ultimele decenii, datorită progresului medicinei, depistării precoce și a îmbunătățirii managementului acestei afecțiuni. În același timp, a crescut și atenția acordată diferitelor aspecte ale supraviețuirii. Bunăstare fizică, mentală, emoțională, socială, financiară și economică, iar ghidul oferă suport și informații chiar în această zonă.”

Care sunt provocările unui pacient cu cancer?

Potrivit Globocan, anul trecut au primit diagnosticul 83.461 de români. Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%). Este urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%). Urmează cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%). Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România. Ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia:  “Mulți supraviețuitori ai cancerului se confruntă cu provocări medicale, emoționale și sociale de durată. Ghidul ESMO al Supraviețuitorului de Cancer vine cu o mulțime de informații care să ajute pacienții să gestioneze mai bine boala. Și să înțeleagă toate etapele prin care trec. Esențială pentru supraviețuire este revenirea la aspectele importante ale vieții de dinaintea diagnosticului de cancer și găsirea unor noi modalități de a duce în continuare o viață normală.”

Ziua Internațională a Supraviețuitorului de Cancer

Alături de ghid a fost lansat și Platforma Unică pentru Voucherul Electronic pentru testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar. Cancerul pulmonar este pe primul loc ca frecvență în România, iar supraviețuirea la 5 ani în țara noastră este printre cele mai scăzute din Europa. De aceea, acest tip de afecțiune trebuie să fie o prioritate pe agenda autorităților. Un prim pas ar fi crearea unui sistem integrat național care să reducă considerabil timpul de la primirea diagnosticului la începerea tratamentului.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Sportul combate cancerul și bolile cardiovasculare

Articolul următor

Vaccinul anti HPV nu duce la infertilitate

Articole în trending