Suplimentele alimentare de multe ori fac rău și duc la interacțiuni medicamentoase în terapie, spune profesorului Adrian Streinu-Cercel. Medicul precizează că, din punctul său de vedere, ar trebui legiferată această problemă.

Ce se întâmplă cu Legea Suplimentelor Alimentare?

De asemenea, medicul Diana Loreta Păun a criticat faptul că legea suplimentelor alimentare a zăcut ani buni în Parlament.

Consilierul presidential, prof. dr. Diana Loreta Păun: “Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni. Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată. Dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat. Care este concluzia? Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor. Să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului. Tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem.”

“Suplimentele alimentare de multe ori fac rău”

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a adus în discuție și necesitatea realizării unor campanii prin care să fie colectate medicamentele expirate din casele oamenilor.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, prorf.dr. Adrian Streinu-Cercel: “Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice. Poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…). Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă. (…) Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi. Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune. Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute.”