Președintele CNAS: Investiţia în medicamente oncologice creşte

Investiţia în medicamente oncologice creşte, susține preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mai mult, Adrian Gheorghe se așteaptă ca anul acesta să intre noi molecule în tratamentul pacienţilor oncologici.

Cancerul, o problemă de sănătate publică în creștere

Specialiștii și pacienții spun că este nevoie de un Plan Național de Cancer bine pus la punct, pentru că morbiditatea şi mortalitatea determinate de bolile oncologice sunt în creştere.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe: “Permanent au intrat noi molecule în ultimii ani. (….) Investiţia în medicamente oncologice creşte. Ne aşteptăm să intre noi molecule şi anul acesta. În măsura în care ele vor primi aprobare din partea Agenţiei Medicamentului, se vor regăsi în program.”

De altfel, la NMDMR sunt în evaluare medicamente pentru cancer bronhopulmonar, leucemie mieloidă acută, pentru tratamentul cancerului în stadii avansate.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Roxana Stroe: “Agenţia s-a confruntat de-a lungul timpului şi în prezent încercăm să rezolvăm această problemă în ceea ce priveşte studiile clinice. Aici mă refer și la deficitul de resurse umane şi în prezent suntem în proces de reconstruire a unui cadru mai bun de lucru şi de relansare a acestui proiect la nivelul României. În sensul în care studiile clinice trebuie să beneficieze de predictibilitate, dar şi de accesul rapid al pacienţilor la tratamente salvatoare de viaţă şi studiile clinice reprezintă una dintre oportunităţi.”

“Investiţia în medicamente oncologice creşte”

Copreşedintele rupului pentru Combaterea Cancerului din Parlament, prof. dr. Alexandru Rafila, afirmă că resursa umană calificată este extrem de importantă în condițiile în care că morbiditatea şi mortalitatea determinate de bolile oncologice sunt în creştere.

Copreşedintele rupului pentru Combaterea Cancerului din Parlament, prof. dr. Alexandru Rafila: “Aş vrea să vă aduc în atenţie un lucru care mie mi se pare extrem de important: fără resurse umane calificate, suficiente şi care să fie şi distribuite la nivel naţional cât de cât echilibrat, toate celelalte elemente despre care am discutat nu cred că vor fi operaţionale. (…) Accesul la medicii oncologi care fac radioterapie, chimioterapie este destul de limitat şi sunt multe zone din ţară care sunt descoperite şi probabil că şi o politică de resurse umane, nu numai de pregătire, dar şi de ‘containment’, adică de oferire a unor condiţii de muncă atrăgătoare celor care termină aceste specialităţi medicale, cred că este esenţială, dacă vrem să avem un plan naţional de control al cancerului care să fie încununat de succes.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul cadrul conferinţei de lansare a proiectului “Împreună Învingem Cancerul”.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Premierul României: Există o campanie împotriva vaccinării

    Articolul următor

    Contenționarea pacienților în ATI, procedeu legiferat la nivel internațional

    Articole în trending