Ne lipsește protonoterapia, o componentă importantă în terapia cancerului

Ne lipsește protonoterapia, o componentă importantă în terapia cancerului, spune preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat. Profesorul Streinu-Cercel atrage atenția că această terapie ar trebui introdusă și la noi în țară pentru că este revoluționară.

“Farmaciile ar trebui incluse în programele de screening”

De asemenea, specialistul spune că screening-ul ar trebui să se facă peste tot.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Trebuie să dezvoltăm împreună o serie de politici cât se poate de clare. Vă dau exemplul Germaniei. Germania primeşte orice moleculă nouă, dă banul care trebuie, dar în spate are politici prin care scade costurile la celelalte medicamente. Noi nu am pus un astfel de mecanism în funcţiune, pentru că noi vrem să fim tot timpul sub preţul cel mai mic al Uniunii Europene. Stricăm şi pieţele altora şi nu avem nici noi medicamente, ceea ce ne pune într-o situaţie foarte delicată. Cred că în această zonă va trebui să fim foarte atenţi şi să mergem mai departe. Vorbind de screening, acesta trebuie să se facă peste tot. Dacă vreţi, inclusiv la nivel de farmacii. Putem să definim ‘point of care’ la nivel de farmacii, pentru că au posibilitate, pot să o facă, sunt chestii care se citesc relativ repede şi putem să facem asta dacă vrem să facem o evaluare mult mai rapidă a stării de sănătate din punct de vedere al bolii oncologice în ţara noastră.”

Ne lipsește protonoterapia, o componentă importantă în terapia cancerului

Legislația cu prevederi clare de screening, diagnostic, tratament sau monitorizare şi follow up în cazul cancerului este absolut necesară.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Nouă ne lipseşte o componentă deosebit de importantă în terapia cancerului, respectiv protonoterapia şi nu prea face nimeni vorbire de această terapie, care este absolut revoluţionară şi este o terapie care este punctiformă, nu mai produce daune în jurul leziuni şi al zonei de iradiere şi care ar trebui introdusă în România. De patru ani de zile am tot depus pe la guvernele României o clinică în care există, pe lângă boli infecţioase, evident, inclusiv partea de oncoterapie şi protonoterapie. Toată lumea a zis: ‘Bravo, ce frumos e planul’. Nu s-a întâmplat nimic.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    România retrage temporar 4.257 de doze din vaccinul AstraZeneca

    Articolul următor

    Premierul României: Există o campanie împotriva vaccinării

    Articole în trending