Contenționarea pacienților în ATI, procedeu legiferat la nivel international. Medicii de terapie intensivă precizează faptul că modalitatea de imobilizare mecanică sau medicamentoasă este recunoscută, recomandată şi legiferată atât la nivel internaţional, cât şi în România.

Între 50% şi 90% dintre pacienţii din ATI sunt imobilizaţi

Reprezentanții Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă au făcut câteva precizări referitoare la dezbaterile apărute în spațiul public în legătură cu situaţia din Secţia ATI-COVID Sibiu.

Reprezentanții Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă: “Referitor la dezbaterile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţia din Secţia ATI-COVID Sibiu, dorim să facem următoarele precizări: contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate şi legiferate atât la nivel internaţional, cât şi în România, iar statisticile arată că între 50% şi 90% dintre pacienţi sunt imobilizaţi prin cel puţin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă. Utilizarea acestor procedee urmăreşte limitarea mişcărilor pacienţilor cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale.”

Contenționarea pacienților în ATI, procedeu legiferat la nivel internațional

Specialiștii ATI precizează încă o dată că aceste proceduri se fac strict la indicația medicului cu mijloace “dedicate”. În acest fel se limitează disconfortul sau leziunile suplimentare. De asemenea, aparținătorii trebuie să fie informați cu privire la scopul modul de aplicare şi beneficiile metodei.

Reprezentanții Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă: “Afirmațiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenționare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună știință, fie cu deplină ignoranță. De mai mult de un an de zile, personalul secțiilor ATI (medici, asistente, infirmiere etc.) duce greul luptei cu pandemia COVID-19 si îngrijește zilnic, cu abnegație și onestitate, în condiții dificile din punct de vedere fizic și psihic, cei mai gravi și mai vulnerabili pacienți, stare de fapt documentată jurnalistic onest de nenumărate ori. Deși România este pe ultimul loc în Europa în ce privește procentul din PIB alocat sănătății si numărul de medici raportat la populație, țara noastră se regăsește în treimea superioară a țărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID 19, performanță care se datorează și dedicației profesioniștilor din ATI. Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucție, experiență medicală și credibilitate foarte limitate să lanseze niște acuzații grave dar nemaiauzite, puțin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia și să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzații la adresa colegilor de la ATI Sibiu și a medicilor din România în general.”

Medicii cer stoparea acestei campanii și continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului

Reprezentanții Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă: “Categorisirea unor persoane sau grupuri de persone ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei împotriva unui grup profesional, ameninţările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare şi culpabilizare la care instituţiile statului nu pot rămâne insensibile. (…) Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului.”