Pneumolog: Fibroza pulmonară idiopatică este o afecțiune malignă!

Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă și spun că această boală rară afectează tot mai mulți români. Grav este că la noi în țară este subdiagnosticată, iar bolnavul primește tratamentul mult prea târziu.

 Boala nu se vindecă, dar se tratează

Prof. Dr. Florin Mihălțan – Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”:  “această fibroză pulmonară idiopatică este o afecțiune malignă. Este la același nivel și la același potențial ca și un cancer pulmonar. De ce spun că este malignă? Pentru că este depistată târziu, pacientul are simptomatologie minimă, în care întâlnim, de obicei, gâfăiala la efort sau tuse, lucru care nu îl frapează pentru că ține de apanajul vârstei și dacă este și fumător, ține de consumul de țigări”.

Boala afectează grav plamânii și în câțiva ani duce la deces. Medicii spun că este foarte important să fie descoperită din timp, atunci când bolnavul încă poate respira bine. Afecțiunea nu se vindecă, însă cu ajutorul medicamentelor, starea pacientului nu se agravează.

Oboseala și tusea trebuie să vă trimită la pneumolog

Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu – Președintele Societății Române de Pneumologie: “ În general pacienții au peste 50 de ani, fumători sau foști fumători și care nu au manifestări specifice: oboseală și tuse. Tusea neproductivă, tusea seacă. De foarte multe ori, aceste simptome la oamenii peste 50 de ani sunt puse fie în legătură cu fumatul, fumez de atația ani e normal să obosesc și să expectorez, sau a îmbătrânirii. Se diagnostichează foarte târziu. Ori de câte ori acest pacient are o tuse, fără o cauză anume, o tuse seacă și are această oboseală, această dispnee de efort fără o cauză clară, trebuie să se adreseze medicilor specialiști pneumologi.”

În țara noastră nu există statistici clare, dar numărul de pacienți cu fribroză pulmonară aflați în tratament nu depășește 100. Asta înseamnă că majoritatea pacienților nu sunt diagnosticați sau boala este confundată cu alte afecțiuni de tip astm bronșic sau emfizem pulmonar. De mai bine de un an, medicamentele antifibrotice folosite în străinătate sunt disponibile și la noi în țară și sunt decontate integral. Chiar dacă nu vindecă boala, mențin pacientul în starea din momentul începerii tratamentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Atenție! Suplimentele alimentare vă pot băga în spital!

    Articolul următor

    Adolescenții, tentați de țigările electronice!

    Articole în trending