Persoanele vaccinate anti-COVID pot dona plasmă. Mai mult, specialiștii Ministerului Sănătății precizează că cei imunizați pot dona chiar trombocite și sânge.
După cât timp de la vaccinare se poate dona plasmă?
O persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după imunizarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome. De asemenea, în cazul în care persoana care vrea să doneze a avut simptome după administrarea serului poate dona după 7 zile de la remiterea acestora.
Ministerul Sănătății: “Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.”
Persoanele vaccinate anti-COVID pot dona plasmă
Cei care au fost imunizați cu serul de la AstraZeneca și vor să doneze o pot face după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.
Ministerul Sănătății: “*În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:
- Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);
- Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;
- Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.
- În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior. ”
De asemenea, Ministrul Sănătății atenționează că nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium.