3 pacienți cu COVID-19 au murit la Unitatea mobilă de ATI de la “Victor Babeș”. Nenorocirea s-a întâmplat pentru că instalația de oxigen s-a defectat. Alți 5 pacienți au fost transferați la alte unități medicale.
Serviciul omoruri a declanșat o anchetă
Potrivit Ministerului Sănătății, cei 3 pacienți au suferit un stop cardio-respirator și nu au mai putut fi salvați. Ceilalți 5 bolnavi care se aflau în TIR-ul de terapie intensivă au fost transferați la alte unități medicale.
Ministerul Sănătății: “Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB). Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile. ”
3 pacienți cu COVID-19 au murit la Unitatea mobilă de ATI de la “Victor Babeș”
Potrivit autorităților ceilalți 5 pacienți au fost transferați urgent. Unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca. Personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container. Aceștia ar fi comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale. În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie.
Departamentul pentru Situații de Urgență: “”Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei, a demonstrat că acestea au înregistrat o creştere a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune. Instalarea şi operaţionalizarea unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului, iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului”, arată comunicatul DSU.”
În acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.