Persoanele care se vaccinează anti-COVID-19 pot beneficia de zi liberă plătită pentru fiecare doză efectuată. Propunerea legislativă a fost adoptată de către deputați.

Ziua liberă se poate lua pentru fiecare doză de vaccin

Potrivit proiectului, persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Dacă vorbim despre elevi și student este vorba despre o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor.

Proiectul de Lege: “Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.”

Persoanele care se vaccinează anti-COVID-19 pot beneficia de zi liberă

Zilele libere solicitate se acordă în baza adeverinţei de vaccinare eliberată potrivit legii. Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi Prevederile nu se aplică în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Proiectul de Lege: “Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.”

Inițial proiectul a fost respins de Senat, însă a trecut de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.