România a cerut să primească mai puține doze de vaccin anti-COVID

România a cerut să primească mai puține doze de vaccin anti-COVID. Țara noastră va primi în această lună doar 2.635.680 din totalul de 7.103.160 programate.

România a primit aproape 15 milioane de doze de vaccin

Potrivit autorităților, până acum țara noastră a recepţionat aproape 15 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Pentru că merge lent campania de vaccinare specialiștii români au cerut suspendarea livrării unor doze de vaccin.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu: “Este în lucru deja o procedură de aliniere a framework-ului legal, a normelor juridice care dau posibilitatea revânzării de doze de către Ministerul Sănătăţii. Însă pentru perioada următoare, dat fiind faptul că este un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze. (…) Pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale. Acestea vor fi desfăşurate după cum au fost anunţate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800. Vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920. Cumulând un total de 411.920 de doze produse de Johnson&Johnson.”

România a cerut să primească mai puține doze de vaccin anti-COVID

Până vor intra în funcțiune mecanismele de donare sau de revânzare, țara noastră va dona vaccinuri către Republica Moldova.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu: “Încă de la bun început Comisia Europeană a încheiat aceste contracte cu mai multe companii pentru un număr de doze mai mare decât populaţia eligibilă, populaţia estimată iniţial. S-a luat în calcul, încă de la bun început, că se va ajunge la un punct în care va exista un surplus de doze. Tocmai pentru acest motiv este prevăzută în fiecare contract posibilitatea de a dona, posibilitatea de a revinde dozele de vaccin în surplus. Sigur că acestea au fost condiţiile pe care Comisia Europeană le-a stabilit cu companiile producătoare, tocmai pentru a asigura cetăţenilor europeni şi un acces la vaccinare, la vaccinuri cât mai rapid şi în volume cât mai mari şi s-a ajuns şi în acest punct, nu numai noi în România, peste tot la nivel european, în care ajungem la un surplus de doze de vaccin.”

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni variantă dominantă

    Articolul următor

    178 de spitale au solicitat avize pentru creșterea numărului de paturi pentru pacienții non-COVID

    Articole în trending