Persoanalul medical, dezinteresat de prelevarea de organe. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că o parte din vină pentru prelevarea precară de organe de la pacienții aflați în moarte cerebrală o poartă chiar personalul medical din centrele respective.
„Nu există interes”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “nu îmi explic faptul că într-un județ există într-o lună 48 de pacienți declarați în moarte cerebrală și nici o prelevare. Asta înseamnă că nu există interes. Aici nu mai ține de ministru sau poate că ține. Poate că județul respectiv nu va mai fi inclus în Programul Național de Transplant.”
Ministrul Sănătății susține că este adevărat că cei care coordoneaza activitatea județeană de prelevare nu sunt bine plătiți, însă va reglementa acest aspect în Legea Transplantului. Actul normative se află pe masa Guvernului și luna viitoare va devein public.
Persoanalul medical, dezinteresat de prelevarea de organe
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “vom reorganiza puțin Programul Național de Transplant, astfel încât să îi răsplătim cu adevărat pe cei care fac sau să îi pedepsim pe cei care nu fac. Până la urmă este o activitate finanțată și trebuie să o facă.(…) Ei sunt cointeresați prin Programul Național de Transplant. Probabil că le este dificil să abordeze aparținătorii, dar din informațiile pe care le am, nici măcar nu îi abordează. Este foarte ușor ca spital să primești bani pentru declararea morții cerebrale, să primești bani ca și coordonator județean și totuși să nu se întâmple nimic.”
5 365 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru transplant. Anul acesta s-au făcut prelevări de la 55 de pacienți aflați în moarte cerebrală.
Numai 156 de tranplanturi în acest an
Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Anca Baculea: “anul acesta, în România, am avut 160 de donatori potențiali. Din acești 160 de donatori potențiali au devenit reali doar 55. Foarte puțini ca și număr. Din păcate, familiile a 50 de danatori nu au fost de acord să preleveze, iar restul au avut alte probleme de sănătate care a făcut imposibilă prelevarea. Este foarte puțin. S-au facut 102 transplanturi renale, 46 de ficat, 3 de plămâni și 5 de cord. ”
În Programul Național de Transplant sunt 41 de unități sanitare în România acreditate pentru prelevarea de organe. Dintre acestea doar 11 unități au desfășurat activitate în domeniul transplantului.