Premieră în chirurgia cardiovasculară din România! O tânără de numai 29 de ani, care suferea de o malformație complexă de trunchiuri supraaortice și întreruperea continuității aortice la nivel istmic, a fost operată cu succes de o echipă de medici de la un spital privat. Femeia abia putea să meargă, iar intervenția i-a dat șansa unei vieți normale.
Medicii i-au redat continuitatea aortică
Mai mult, pacienta avea malformații vasculare multiple, hipertensiune arterială la nivelul jumătății superioare a trunchiului și hipotensiune importantă în jumătatea inferioară. Toate aceste afecțiuni făceau ca organele din jumătatea inferioară a trunchiului să fie lipsite de aport optim de sânge. Practic, ficatul, rinichii, intestinele și membrele inferioare nu mai funcționau normal.
Medic primar chirurgie cardiovasculară, dr. Călin Popa: ”Din cauza modificărilor vasculare ale aortei și ale ramurilor, am ales un tip de refacere a continuității aortice pe traseu extraanatomic. Mai exact, interpoziția unei proteze vasculare sintetice între aorta ascendentă și traseul toracic al aortei. Intervenția a fost una cu grad mare de complexitate, fiind efectuată utilizându-se circulația extracorporrală și oprire cardiacă. Traseul protezei a fost intrapericardic până la nivelul de implantare”
Premieră în chirurgia cardiovasculară din România!
Intervenție chirurgicală complexă de restabilire a continuității aortice a fost făcută pentru prima dată la noi în țară. În timpul intervenției medicii i-au lăsat tinerei inima să se odihnească. Operația a durat aproximativ 2 ore și jumatate, iar după repornirea inimii pacienta a fost stabilă din toate punctele de vedere. Pacienta se află sub atentă monitorizare în departamentul de terapie intensivă, urmând ca apoi să efectueze un tratament de recuperare pe secția clinică.