Pandemia ar putea “inversa” piramida sistemului de servicii de sănătate. Este părerea președintelui CNAS care spune că medicii de familie trebuie să demonstreze că sunt baza piramidei.
Consultațiile online, introduse în noul contract cadru
Adela Cojan precizează că informatizarea medicinei trebuie să reprezinte viitorul funcţionării sistemului sanitar.
Președintele CNAS, Adela Cojan: “Ce am mai învăţat este lecţia legată de digitalizarea sistemului medical. S-a întâmplat forţat, a apărut telemedicina, a apărut teleconsultaţia, a apărut nevoia de păstrare a distanţării fizice şi atunci şi sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi-a repliat legislaţia, astfel încât să poată deconta aceste servicii acordate la distanţă. Cred că informatizarea medicinei în momentul de faţă trebuie să reprezinte viitorul funcţionării acestui sistem, bineînţeles după ce îl vom defini clar. (…)Telemedicina înseamnă şi teleradiologie, şi chirurgie robotică, înseamnă şi obţinerea celei de-a doua opinii medicale.”
Pandemia ar putea “inversa” piramida sistemului de servicii de sănătate
Reprezentantul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este de părere că prima lecţie învăţată de la începutul pandemiei este cea a transparenţei şi onestităţii.
Președintele CNAS, Adela Cojan: “Asta cred că se va întâmpla după finalizarea pandemiei – inversarea piramidei sistemului de servicii de sănătate din România, astfel încât medicii de familie să ne demonstreze că într-adevăr reprezintă baza piramidei, profesioniştii care ajută la rezolvarea, aşa cum recomandă OMS, a peste 80% din populaţia de adresare, astfel încât la nivelul spitalelor să nu ajungă decât cazurile ce pun în pericol viaţa pacientului.”