Pacienții cu cancer pulmonar, diagnosticați prea târziu. Medicii atrag atenția că un sfert dintre acești bolnavi nu mai pot fi operați. Din acest motiv rata mortalității este foarte mare.

Avem nevoie de prevenție!

Cancerul pulmonar este responsabil de cel mai mare număr de îmbolnăviri prin cancer în România. Specialiștii spun că avem nevoie urgentă de prevenție și screening, astfel încât diagnosticul să fie precoce. Ar mai fi nevoie și de tumor board-uri în spitalele care tratează acest tip de cancer, dar și de secții de paliație în toate spitalele din România.

Managerul Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București”, Dr. Lidia Kajanto: “Din păcate la Institutul Oncologic ajung pacienți în stadii foarte avansate. Numărul pacienților a crescut foarte mult în ultimii trei ani. Din păcate nu putem diagnostica și trata toți pacienții, întrucât majoritatea ajung în stadii terminale. Mi-aș dori să facem echipă, ne-am obișnuit să ne ocupăm doar de specialitatea fiecăruia. Îmi doresc foarte mult acest tumor board.”

Acest tip de cancer este principala cauză de mortalitate prin cancer în țara noastră. În 2018, 20,2% dintre cei care au decedat din cauza cancerului au avut cancer pulmonar.

Pacienții cu cancer pulmonar, diagnosticați prea târziu

Asistent univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” , spune că doar 10% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar în Institut ajung să își facă  tratamentul aici. Restul sunt trimiși în alte părți.

Ministerul Sănătății și cei de la Casa de Asigurări de Sănătate lucrează la un program național privind chirurgia cancerului.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Horațiu Moldovan: “Cu cât vom trata pacienți cu cancer precoce, șansele lor de a supraviețui sunt mai mari, cu cât nu vom reuși acest șlucru, cu atât ne vom confrunta cu pacienți care nu au nicio șansă decât la tratament paleativ.”

România a înregistrat în 2018 un număr de 11.340 de persoane care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar. În acest context, Forumul Managementul Cancerului Pulmonar vrea să creeze o platform de discuții pentru toți factorii implicați în această problemă de sănătate publică.