Pacienții care se tratează la privat vor plăti o diferență

Pacienții care se tratează la privat vor plăti o diferență de valoare între costul real al serviciului și cel pe care îl decontează CNAS. Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect care vine să modifice legea 95/2006.

“Pacienții plăteau la privat”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Mai pe înțelesul tuturor. Spitalul din Arad are un contract cu CNAS pentru plata serviciilor medicale. Un tarif…Pe de altă parte, mai are un alt act adițional pentru plata majorărilor salariale aprobate de la 1 martie 2018. Deci, tariful real pe care îl imputăm spitalului public este tariful din actul normal plus acele majorări salariale. Pe de altă parte, pentru furnizorii privați nu am majorat tarifele de ani de zile. Dar, nici nu îi lăsăm să încaseze valoarea reală, deși noi, ca stat, recunoaștem că plătim în plus pentru unitățile de stat.”

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că nici nu se pune problema de introducere a coplății pentru pacient în sistemul de stat. Sorina Pintea spune că această modificare le va permite privaților să încaseze legal, nu în zona gri, diferența dintre serviciul pe care îl decontează CNAS și valoare reală.

Pacienții care se tratează la privat vor plăti o diferență

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Permitem furnizorului privat să încaseze o diferență dintre ceea ce încasează de la CNAS și costul real al serviciului. Oricum, pacienții plăteau la privat. Stiți foarte bine. Dar privatul era undeva în zona gri. Inventa tot felul de taxe, servicii hoteliere de 1000 de lei pe noapte tocmai pentru a acoperi costurile reale. De aceea permitem furnizorului privat să încaseze de la pacient, nu coplată, ci o diferență de valoare”.

Reprezentanții furnizorilor de servicii medicale susțin că există diferențe de 70 de procente între costul decontat și cel real. Este vorba despre analize de laborator sau investigaţii de imagistică.

Președintele PALMED, Cristian Hoțoboc: „Termenul de coplată folosit în ultimele două zile pentru a defini contribuţia personală este unul nepotrivit. Coplata este legiferată şi se aplică potrivit normelor actuale. În acest moment discutăm despre contribuţie personală ca aport  necesar pentru o funcţionare optimă a sistemului medical, în beneficiul pacienţilor. Subfinanţarea şi gestionarea ineficientă a banilor din sistemul medical sunt două aspecte care generează o dezbatere continuă cu privire la serviciile de sănătate. Apar şi se dezvoltă proceduri noi – investigaţii, tratamente, medicamente etc. – şi necesitatea de investiţii este constantă dacă vrem să servim obiectivul enunţat – un act medical de calitate. În acest context, presiunea pe buget este în creştere, iar soluţiile nu doar că sunt de dorit, ci este o nevoie urgentă de a fi identificate şi aplicate.”

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Cardiologii români operează inimi cu robotul DaVinci

Articolul următor

Ion Iliescu va fi externat

Articole în trending